ВАКЦИНАЦИЈА ЗАПОСЛЕНИХ ММР ВАКЦИНОМ – подсећање

Поштоване колеге,

Лица запослена у здравственим установама која нису прележала или нису вакцинисана против малих богиња, рубеле и заушака, у случају оболевања могу представљати извор инфекције за пацијенте, друге запослене, као и особе из блиског контакта у популацији.

 

У складу са Правилником о Програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести „Службени гласник РС“, бр. 112 од 15. децембра 2017, 11 од 9. фебруара 2018 године, вакцинација здравствених радника је обавезна за сва лица која су рођена 1971. године и касније.

Активној имунизацији подлежу:

 1. запослени који раде у установама/одељењима где се пружа здравствена заштита пацијентима који су у високом ризику од компликација од морбила, рубеле и заушака,
 2. запослени који немају податак о потпуној активној имунизацији ММР вакцином (две дозе) у документацији или
 3. запослени код којих је серолошки тест на антитела против морбила, заушки или рубеле негативан.

Активна имунизација спроводи се са две дозе ММР вакцине у размаку од најмање 28 дана. ММР вакцина је комбинована жива вирусна вакцина која се прави од ослабљених вируса узрочника малих богиња (морбила) , заушака (паротитиса) и црвенке (рубеоле).

Запослени у здравственим  установама и приватној пракси који подлежу  обавезној активној и пасивној имунизацији су они који пружају услуге здравствене заштите на одељењима са повећаним ризиком од заразних болести и то на пословима дијагностике, лечења,  неге,  исхране  болесника  и  одржавања хигијене.

 

Здравствени радници и запослени у здравству су лекари, медицинске сестре и техничари, ученици, студенти и лекари на стажу, фармацеути и фармацеутски техничари, волонтери, административно и техничко особље, као и запослени у денталној медицини.

 

Организација имунизације ММР  вакцином

Приоритет за имунизацију чине лица запослена на пријемним одељењима, инфективним одељењима, педијатријским одељењима и  одељењима неонатологије.

За спровођење имунизације ММР вакцином неопходно је  придржавати се следећих правила:

 • Вакцина ММР се чува у режиму хладног ланца, осетљива је на светлост и температуру и мора се након растварања одмах употребити.
 • Свако вакцинално место где се спроводи имунизација неопходно је да буде обезбеђено антишок терапијом и апаратом за оксигенацију,
 • Имунизација се спроводи уз присуство  лекара,
 • Сваку вакцину визуелно прегледати пре апликације и ако су присутне стране честице не користити је. Прашак је  лиофилизовани, светложути,   растварач  је  бистар и безбојан.
 • Вакцину након реконструкције загрејати до температуре тела у руци,  пре употребе
 • Вакцина се не сме апликовати у крвни суд
 • Вакцина се даје субкутано, а може и интрамускуларно у количини од 0,5 мл у подручју делтоидне регије.
 • Вакцина се не сме мешати са другим медицинским производима у истом шприцу
 • Поред општих контраиндикација , посебне контраиндиакције за давање су трудноћа, стање ослабљене отпорности, преосетљивост на компоненте вакцине, алергија на пилетину, јаја и перје.

 У 3-5% вакцинисаних долази до појаве „мале болести“ у периоду који одговара просечном времену инкубације за сваку болест од компоненти у  вакцини. Манифестује се краткотрајном  и пролазном оспом, благом и пролазном температуром, пролазним увећањем лнфних и пљувачних жлезда, које не захтева лечење.

Применом вакцине (ММР) остварује се заштитни ниво антитела у 95% вакцинисаних.  Вакцине стварају дуготрајан, а можда и доживотан имунитет код вакцинисаних.

Source: Dom zdravlja Rakovica, http://dzrakovica.rs/