Суботичка Општа болница обележила 1.октобар- Дан Болнице

Суботичка болница је основана 1.октобра 1841 године, као једна од најстаријих државних  здравствених установа у Војводини, секундарне здравствене заштите и на данашњи дан слави свој 177 рођендан.

Прва грађанска болница у Суботици отворена је 1841 године, у једној адаптираној приватној кући.Према сачуваним извештајима болнице лече се болесници са различитим обољењима, врше се хируршке интервенције,обдукције и пружа помоћ породиљама.

Градска управа је  1987 године донела одлуку да се због недостатка простора изгради нова болница, тј болнички павиљони код Шандорске капије, где се и данас налази.

Нова зграда болнице је завршена током 1971 године.

Kао једна од најстаријих здравствених институција у Републици Србији покрива територију  Севернобачког округа и пружа здравствене услуге великом броју грађана где гравитира око 200.000 људи.

Суботичка Општа болница обележила је 177 година рада, а у значајну годишњицу ушла је са бројним инвестицијама и плановима. Директор Опште болнице др Слободан Пушкар је истакао да је у протеклом периоду у медицинску опрему уложено око 100 милиона динара, захваљујући подршци Републичке и Покрајинске владе.У плану је израда пројекта реконструкције болнице вредног 26 милиона динара, што обезбеђује Град Суботица и Покрајинска влада, а вредност радова је око 25 милиона  евра, које обезбеђује Канцеларија за јавна улагања Републике Србије.На овај начин побољшаће се услови рада запослених, али и квалитетнија заштита 200.000 корисника здравствених услуга- истакао је на прослави директор Опште  болнице др Слободан Пушкар.

Општа болница има 1.156 запослена здравствена радика. Од тога 197 лекара, специјалиста и субспецијалиста, магистра и доктора наука. Поред лекара болница има још 19 факултетски образованих радника других струка. Највећи број запослених, око 728, чине медицинске сестре и техничари и око 216 радника у немедицинском сектору тј заједничким службама.

Суботичка болница је једна од успешнијих здравствених установа у нашој земљи, што доказује велики број међународних признатих пројеката, који самим тим подижу квалитет здравствених услуга.

Прошле године у овој установи на стационарном лечењу и у дневној болници је лечено око 33.000 пацијената, а у специјалистичким амбулантама око 650.000 пацијената, пружено је око 3.483.000 амбулантних услуга.Обављен је велики број операција  око 14.183,  а увођењем нове процедуре  отварањем сале за катетеризацију срца-Ангио сале урађене су нове дијагностичке процедуре које су се раније радиле у  другим центрима. У протеклих годину дана урађено је 387 интервенција, од тога  105 интервенција акутног инфаркта миокарда, уграђено је 179 стентова, 34 стеми инфаркта,16  периферних ангиографија, 17 графотографија, што показује да  тим лекара, медицинских сестара и техничара може да одговори најкоплекснијим процедурама и компликацијама.

По броју пружених услуга пацијентима из Севернобачког Округа и шире Општа болница Суботица, је  на самом врху здравствених установа у Србији.

 

 

 

The post Суботичка Општа болница обележила 1.октобар- Дан Болнице appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,