31. мај 2018 -Светски дан без дуванског дима -„Дуван и болести крвних судова“

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.

Ове године, 31 маја, Светски дан без дуванског дима обележава се под слоганом “ Дуван слама срце, изабери здравље, а не дуван“.

Алармантан податак Светске здравствене организације (СЗО) је да у свету сваких 8 секунди умре једна особа од последица конзумирања цигарета.
Према томе, дуван је један од водећих узрока смрти у свету и једини је легалан производ који убија трећину до половине оних који га конзумирају.

Према званичним подацима, у Србији пуши сваки други мушкарац и свака трећа жена, што нас сврстава у сам светски врх држава по броју пушача.

Сагоревање дувана, до кога долази приликом пушења класичне цигарете, је највећи проблем за здравље пушача. У том процесу настаје дувански дим који представља сложену мешавину супстанци са више од 4.000 познатих саставних делова, од којих су многи штетни по здравље.

Штетно дејство дуванског дима узрочник је бројних болести, међу којима су болести срца и крвних судова (срчани удар, мождани удар, болести периферне циркулације), канцерогена обољења (рак плућа, усне, језика, гласних жица, једњака, желуца, грлића материце, гуштераче, мокраћне бешике), респираторне инфекције, астма, хронична опструктивна болест плућа, неплодност и др.
Дувански дим је и познати „крадљивац“ антиоксиданаса. Тако је у крви пушача доказано и до 60% мање витамина Ц, неопходног за синтезу колагена, битног састојка потпорног ткива зуба, кости и коже.

Не само активно пушење, већ и дувански дим који се посредно удише, тзв. пасивно пушење, може да узрокује рак, болести срца и мождани удар.

Пушење се више не сматра само лошом навиком већ представља болест зависности и представља највећи ризик обољевања на који особа може утицати.

У борби против пушења је од великог значаја интензивно и систематски радити на подизању свести јавности, примарној и секундарној превенцији.
Поред покретања интензивне кампање одвикавања од пушења, донети су и закони о забрани пушења у затвореним просторијама, забрани рекламирања цигарета, безлична паковања, забрана продаје цигарета малолетним лицима…

Пушење је претња за сваку особу, без обзира на старост, пол, расу, културни или образовни ниво. Оно доводи до патње, болести и смрти, осиромашује породице и националне економије.

Сваки пушач треба да буде свестан своје одговорности, јер дувански дим не штети само њему већ и особама из његовог окружења, и да поштује права оних који нису пушачи.

 

The post 31. мај 2018 -Светски дан без дуванског дима -„Дуван и болести крвних судова“ appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,