5 saveta za zdrav i lep osmeh tokom letovanja

Leto je vreme godišnjih odmora, period kada jedva čekamo da se odmorimo od obaveza. Problemi sa zubima vole da se pojave baš tada, kako zbog velikih vrućina, tako i zbog manjka brige o zubima u ovom periodu. Dajemo vam 5 saveta kako da vam godišnji odmor prođe u najboljem redu, bez neprijatnih bolova i uz široki osmeh.

osmeh

 

1.Kontrola kod zubara pre odlaska na put – ne moramo da vam govorimo koliko je ovo važno. Sigurno ne želite da vam dugo očekivani odmor pokvari iznenadan bol u zubu. Čak i ako je sve u najboljem redu, posetite svog stomatologa radi čišćenja i poliranja zuba, kako bi osmeh na slikama sa odmora bio savršen.

2.Pakovanje stvari za oralnu higijenu – trudite se da ponesete sve ono što inače koristite i da ne remetite svoju rutinu. To je važno čak i ako iziskuje malo više mesta u vašem prtljagu. Osnovne stvari su svakako četkica, pasta, konac za zube ili interdentalna četkica. Ako nosite protezu, nemojte zaboraviti pribor kojim je održavate. Leti je savet da se baš u periodu pred put promeni četkica za zube, kako se po toplom vremenu bakterije na staroj četkici ne bi razmnožavale dok ste u putu. Ukoliko putujete avionom, osnovni pribor za higijenu ponesite u svom ručnom prtljagu, da ne biste mislili o tome ukoliko vam kofer bude izgubljen. Takođe, vodite računa o ograničenjima u smislu mililitraže aviokompanije sa kojom letite.

3.Ishrana koja šteti zubima – odmor služi da se opustimo i ne razmišljamo previše o pravilima zdrave ishrane. Sladoled i ostali slatkiši su sastavni deo svakog letovanja. Nećemo vam reći da ih ne konzumirate, ali ćemo vas savetovati da zbog promene u ishrani na odmoru pijete veće količine vode. Voda će sprati ostatke hrane i šećera u ustima, i biti prva pomoć dok ne dođete u svoju sobu da operete zube posle celog dana na plaži. Takođe, grickanje sira je navika koja je dobra za vaše zube u ovakvim situacijama.

4.Piće kao neprijatelj belih zuba – ako ste belili svoje zube pre odlaska na odmor, ono što nikako ne želite jeste da pokvarite taj efekat na samom odmoru. Crno vino, sokovi od tamnog voća, kao i crna kafa su veliki neprijatelji belih zuba. Trudite se da ih izbegavate, ili da ih barem pijete na slamčicu, kako bi tamna tečnost bila što manje u dodiru sa zubima.

5.Držite se svoje rutine – koliko god da vas ponese atmosfera i uživanje na odmoru,  zube perite najmanje dva puta dnevno, ujutro i uveče. Posle dugih letnjih noći ne dozvolite sebi da odete na spavanje bez pranja zuba. Ukoliko idete na duže putovanje i znate da nećete imati pristup kupatilu ceo dan, poneti sa saobom putno pakovanje tečnosti za pranje zuba i na taj način obezbedite sebi dobru oralnu higijenu.

Uživajte u svom odmoru!

www.drbede.com

The post 5 saveta za zdrav i lep osmeh tokom letovanja appeared first on Dr BEDE – Stomatološka ordinacija.

Izvor: Dr Bede, http://drbede.com