Afte u ustima

Afte u ustima (Aphthous stomatitis) predstavljaju ranice bele boje koje su bolne na dodir i tokom konzumiranja hrane. Naziv su dobile od grčke reči koja u prevodu znači “pali, gori”, a prvi put ju je upotrebio Hipokrat u 5. veku pre Nove ere.

Procenjuje se da 25 odsto populacije u jednom trenutku svog života se srelo sa ovim problemom, pre svega, žene. Obično se pojavljuju na mekanom tkivu, kao što su unutrašnjost obraza, na usni, jeziku, nepcu. Ponekad se mogu pojaviti i u grlu.

Iako nisu zarazne i ne povezuju se sa nekim drugim bolestima, afte u ustima su veoma naporne. Zbog izražene osetljivosti na dodir, i pri najmanjem pokretu sluzokože stvaraju bol, pa pacijentima otežavaju ishranu i govor.

S obzirom da se o njima vrlo malo govori, Lumident Studio vam otkriva kako nastaju afte.

Afte u ustima – vrste

Afte u ustima, tj. aftozne lezije mogu biti male, velike i herpetiformne.

Male afte su najčešća pojava. Ovalnog ili okruglog su oblika, bele, žute ili crvene boje. Javljaju se pojedinačno ili u grupama. Kako nisu duboke, bol je neznatna, a lečenje nepotrebno, jer same nestaju za 10 do 14 dana.

Afte u ustima

Velike afte u ustima su veličine preko 1 cm. Neravnih su ivica i javljaju se pojedinačno. Donose veliku bol, koja utiče na oralno zdravlje, a mogu da ostave i ožiljke. One su ozbiljniji problem koji traje duže, oko 6 nedelja, te zahtevaju lečenja.

Herpetiformne afte su veličine 1-2 mm, ali se javljaju u skupinama od 10 do 100 tako da podsećaju na herpes. Iako su velike, one su plitke, te ne ostavljaju ožiljke, niti je period trajanja dug. Obično nestaju za dve nedelje.

Zašto nastaju afte u ustima?

Pravi razlog pojave afti u ustima nije otkriven, ali se vezuju za pad imuniteta. To znači da konstantni stres usled pojačane nervoze može da dovede do afti. Takođe, nedovoljna higijena usne duplje i zuba stvara veću kiselost sredine koja pogoduje njihovom razvoju.

I genetika igra važnu ulogu za nastanka aftoznih lezija. Odnosno, postoji 90 odsto rizika da dete nasledi problem ukoliko ga ima jedan od roditelja.

Mehaničke povrede, tj. napuknuće zuba, udarac ili iritacija od hrane, kao i nedostatak vitamina B12, cinka, folne kiseline, gvožđa, se navode kao moguću faktori. Pored njih, afte u ustima mogu da izazovu i pojedini lekovi, alergije i tablete za kontracepciju kod žena.

Ipak, prilikom dijagnostikovanja treba biti veoma oprezan, jer nije svaka ranica u ustima afta. Postoje ranice koje se javljaju kod kožnih bolesti, bolesti organa za varenje i kod bolesti vezivnog tkiva.

Afte u ustima su česta pojava kod mališana

Afte u ustima su, zapravo, oboljenje mladih. Samim tim, prva pojava je u detinjstvu ili adolescentnom dobu. Kako dete raste, afte sve ređe nastaju, pa je moguće da u zrelim godinama potpuno nestanu.

Vrlo retko u ovom dobu mogu da budu praćene temperaturom, drhtavicom i pojačanim lučenjem pljuvačke, pa je dete uznemireno i teško podnosi bol u ustima.

Razlog zašto su afte u ustima česta pojava kod mališana leži u činjenici da su njihova usta osetljivija na viruse i bakterije. Ako je oralna higijena kod dece loša ili su stavila neki prljavi predmet u usta, nije isključeno da će nastati problem.

Kako se leče afte u ustima?

Terapija za afte je simptomatska i usmerena na ublažavanje bola. Preparati na bazi cinka i pastile sa anestetikom ubrzavaju otklanjanje afti, dok kod težih bolova stomatolog prepisuje antibiotike.

Ispiranje usta slanom vodom, kao i kamilicom i žalfijom smiruje bol i ubrzava zarastanje. U ovom periodu preporučljivo je da izbegavate ljutu, kiselu i vruću hranu, a za zube da koristite isključivo meku četkicu.

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

Stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio savetuje da su redovne kontrole najbolja preventiva. Tom prilikom obaviće se zamena amalgamskih plombi i saniranje loših protetskih zahvata, ako je to potrebno.

Najefikasnije sredstvo u lečenju jeste terapija laserom. Ona ubrzava zarastanje rana u odnosu na uobičajeno vreme, pa ćete se samim tim mnogo brže osloboditi nelagode u ustima.

Ukoliko i vas muče uporne afte, stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio pravom terapijom i savetima pomoći će vam da rešite problem.

Чланак Afte u ustima се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/