МОЌТА НА ЗБОРОВИТЕ

Затворете ги очите и замислете дека во раката држите половина лимон. Замислете го лимонот што е можно по детално. Неговата богата жолта боја и специфична арома. Го притискате полека како да сакате да го исцедите во шоља топол чај. Но наместо тоа го загризувате со предните заби .Еднаш, двапати, трипати ја одгризувате киселата содржина додека … pročitajte više

Единствено во НЕУРОМЕДИКА може да ги добиете сите потребни лекарски уверенија за кандидати за возачи по најефтини цени во државата за само еден ден!

Единствено во НЕУРОМЕДИКА може да ги добиете сите потребни лекарски уверенија за кандидати за возачи по најефтини цени во државата за само еден ден! Лекарско уверение за такси возач 700 ден. Лекарско уверение за возач А / Б категорија без крвна група 770 ден. Лекарско уверение за возач А / Б категорија со крвна група 1.420 ден. … pročitajte više

ДЕНТОФОБИЈА

Кај некои луѓе, помислата за посета на стоматолог предизвикува блага нелагодност и вознемиреност. Но која е разликата од мала вознемиреност и анксиозност до она што го сметаме за фобија и кога интензитетот на анксиозноста и стравот ја преминуваат границата во Дентофобија. Што всушност е Дентофобија? Дентофобијата е претеран страв или анксиозност од посета на стоматолог. … pročitajte više

Започна со работа Одделот за хирургија во болницата Неуромедика

Неуромедика е првиот приватен медицински бренд во Македонија кој веќе 27 години работи на полето на современа и напредна здравствена заштита. 27 години искуство поминати низ константен раст, развој и стремеж да се достигне врвно здравство и беспрекорни услови за лекување на нашите пациенти. Посебен акцент на работата во болницата Неуромедика е ставен на современата … pročitajte više

Mедицинскиот тим на Неуромедика постави нов рекорд на успешно обавен санитетски транспорт на пациент од болницата St. Pölten – Австрија до Скопје!

Mедицинскиот тим на Неуромедика постави нов рекорд на санитетски транспорт на пациент од болницата St. Pölten во градот Sankt Pölten- Австрија до Скопје со поминати 1.140 км во рок од 15 часа. Нашата медицинска екипа помина вкупно 2.280 км со релација Скопје – Sankt Pölten – Скопје, од кои Sankt Pölten – Скопје (1.140 км) … pročitajte više

БПХ (Бенигна хиперплазија на простата)

Простата е жлездано – мускулен орган придодаден на семените патишта која го опфаќа почетниот дел на уретрата и чиј секрет влегува во состав на семената течност. Простатата се наоѓа во подперитонеалниот дел на карличната дупка, поставена под дното на мочниот меур, позади препонската симфиза, а пред ректумот преку кој е пристапна  палпација на истата. Глатките … pročitajte više

Акутни и хронични воспаленија на крајниците

Според  времетрањето воспаленијата можат да бидат акутни и хронични, а според причинителот специфични и неспецифични. Epipharyngitis  acuta (Adenoiditis  acuta) Станува збор за акутно воспаление на третиот крајник (tonsilae pharyngicae). Ова акутно воспаление најчесто се јавува во продолжение на акутното воспаление на слузницата на носот на коешто се надоврзува бактериска инфекција на лимфното ткиво на тртиот … pročitajte više

Благодарница до болницата Неуромедика од страна на Лекарската Комора на Македонија за покажаната пожртвуваност и згрижувањето на повредените од сообраќајната несреќа на 13 февруари 2019 година

Благодарница до болницата Неуромедика заедно со целиот медицински персонал од страна на Лекарската Комора на Македонија за покажаната пожртвуваност и згрижувањето на повредените од сообраќајната несреќа на 13 февруари 2019 година. Source: Neuromedica, http://neuromedica.com.mk/

Eкологија на духот – Moќта на човечкиот деструктивен нагон

Низ ситe векови и во сите цивилизации  од  постоењето  на  светот,  бројни    мислители  и  филозофи го актуелизирале прашањето на моќта на човековиот деструктивен нагон, поточно на човековата  агресија, во секојдневните интерперсонални  односи,  но  и надвор   од  нив,  но,  за  жал  дефинитивен  одговор  до  денес  не постои. Агресијата,  како интерконтакт  и  однос  помеѓу  нас била и … pročitajte više

Гигантски фрагмент од херниран дискус прогласен за тумор на спиналниот канал!

Нашиот живот е  една голема авантура, возбудливо патување низ времето. Бидете во секој момент подготвени да се спротиставите на неговите неочекувани предизвици и реагирајте, реагирајте веднаш…Не оставајте времето да Ви го реши проблемот, зашто можеби ќе биде доцна и нема да има решение… Пред една недела за МР преглед на лумбалниот рбет ми дојде пациент … pročitajte više

ПРОТЕТИКА – Реставрација на вашата насмева до најдобар изглед!

ПРОТЕТИКА Денаталните мостови се познати како фиксирани отстранливи протези кои буквално го премостуваат јазот од еден или повеќе изгубени заби, составени од два носачи и најмалку еден вештачки заб што го надоместуваат. Реставрација на вашата насмева до најдобар изглед. Постојат многу фактори што доведуваат до губиток на забите, кариес, повреди, болести, чкртањето со забите или … pročitajte više

Избегнувачки тип на приврзување: Луѓе кои се плашат од интимност и приврзување. Доволни си се самите на себе и независни се по природа!

Луѓето кои како деца формирале избегнувачки стил на приврзување, најверојатно такво приврзување ќе покажуваат и во партнерските релации. Тие се плашат од интимност и непријатно се чувствуваат кога со некого се блиски, кога некој е зависен од нив или кога тие од некого се зависни. Доволни си се самите на себе и независни се по … pročitajte više

Советуваме на тема: Стоматолошки интервенции во текот на бременоста!

Дали стоматолошките интервенции се безбедни за време на бременоста? Ова е често прашање што го поставуваат идните мајки, а најчесто постои страв дека истите можат да му наштетат на плодот и максимално се избегнуваат. Редовните прегледи и чистењето забен камен не само што не се штетни, туку се особено препорачливи. Промената на нивoтo на хормони … pročitajte više

Железо – дефицитна анемија: Причини, симптоми, дијагноза, третман и превенција!

Анемија или слабокрвност е состојба која настанува кога во крвта ќе се јави намален број на црвени крвни зрнца (еритроцити) или  намалена концентрација на хемоглобин. Хемоглобинот претставува главен составен дел на црвените крвни зрнца чија улога е да го носат кислородот до клетките. Затоа, доколку има намален број црвени крвни зрнца или намалени вредности на … pročitajte više

Ексклузивно новогодишно интервју со Д-р Емил Угриновски, генерален директор на Неуромедика: Неуромедика изгради бренд кој без сомнение е синоним за современо здравство и најсовремена болница во државата!

Пред 26 години се формираше тим од двајца лекари и една медицинска сестра, означувајќи го на тој начин стартот на првата приватна поликлиника во Македонија, Неуромедика. Од тогаш до ден денес, Неуромедика изгради бренд кој без сомнение е синоним за најсовремена болница опремена со последни техничко технолошки достигнувања од областа на медицината надополнет со врвен … pročitajte više

НЕУРОМЕДИКА – официјален партнер и медицинско обезбедување на фудбалскиот камп на Фондацијата „Реал Мадрид“ во Македонија!

Болницата НЕУРОМЕДИКА стана официјален партнер на компанијата „Спорт Арена“ која доби можност да биде лиценциран партнер на Real Madrid Fundation Campus Experience. Фудбалски камп на Реал Мадрид Фондација ќе се реализира од 14 до 18 јануари 2019 во Охрид, на брегот на живописното Охридско езеро, ставајќи ја нашата држава на мапата на земји во кои што … pročitajte više

НЕУРОМЕДИКА – официјален партнер и медицинско обезбедување на фудбалскиот камп на Фондацијата „Реал Мадрид“ во Македонија!

Болницата НЕУРОМЕДИКА стана официјален партнер на компанијата „Спорт Арена“ која доби можност да биде лиценциран партнер на Real Madrid Fundation Campus Experience. Фудбалски камп на Реал Мадрид Фондација ќе се реализира од 14 до 18 јануари 2019 во Охрид, на брегот на живописното Охридско езеро, ставајќи ја нашата држава на мапата на земји во кои што … pročitajte više

Опасноста од недостаток на магнезиум во организмот

Човечкиот организам содржи од 20 до 30 мг магнезиум и 70 % од целокупното количество се наоѓа во коските, а останатиот дел во мускулите, жлездите на внатрешните секрети и во мало количество во крвта. Магнезиумот учествува во голем број процеси што се случуваат во организмот како на пример во усвојување на глукозата, пренос на нервните … pročitajte više