Bronhitis – vrste i lečenje

Pored upale pluća, bronhitis spada u bolesti donjih disajnih organa. Nastaje usled irtitacije sluzokože koja oblaže disajne puteve, a često mu prethodi prehlada ili neka druga upala gornjih disajnih puteva. Upaljene bronhije provociraju stvaranje velike količine sluzi zbog čega su pogodna sredina za razmnožavanje bakterija, te lako može doći do stvaranja sekundarne bakterijske infekcije.

Koje vrste bronhitisa postoje

Akutni – karakteriše ga bol u grlu, kašalj, slabost, povišena telesna temperatura, bol u leđima i mišićima. Kašalj je u početku suv, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine gustog, žućkastosivog šlajma (sputuma). Nadražajni bronhitis izazivaju prašina, udisanje jakih kiselina, amonijaka, sredstava za čišćenje, a posebno duvanski dim.

 

Hronični – vrsta opstruktivne bolesti pluća sa hroničnim tokom, prouzrokovan je zapaljenjem bronhija, važnim delom disajnih puteva u plućima. Pošto hronični bronhitis ostavlja trajne ožiljke na plućima, jako je važno da pacijenti sa ovim simptomima na vreme posete lekara i započnu lečenje. Hronični bronhitis se definiše kroz prisustvo produktivnog kašlja tokom tri meseca u toku godine. Kašalj je naročito jak ujutro u vlažnim prostorijama.

 

Alergijski – pokreću alergeni prisutni u vazduhu koji izazivaju iritaciju bronhija, a osnovni simptom takođe je kašalj. Kada lekar, na osnovu alergo testa, utvrdi uzrok bolesti, pristupa se lečenju. Treba imati na umu da je alergijski bronhitis složena bolest sa čestim reciditivima. Najčešći uzročnici su polen (u vreme cvetanja biljaka), hemijske materije, vuna i dlaka životinja, prašina, grinje, dim i plesni. Antihistaminici će ublažiti simptome alergije, a bronhodilatatori olakšati disanje i iskašljavanje.

 

Simptomi

 • Bol u grlu
 • Suv, a kasnije produktivan kašalj
 • Povišena telesna temperatura
 • Bol u leđima i mišićima
 • Slabost
 • Bol u grudima
 • Nedostatak daha
 • Groznica i jeza

 

Rizici

 • Prehlada
 • Pušenje cigareta i izloženost duvanskom dimu
 • Slab imunitet

 

Dijagnostika

 • Pregled pulmologa
 • Rendgenski snimak pluća
 • Citološki pregled ispljuvka

 

Lečenje

Cilj lečenja je dа se ublаže simptomi i olаkšа disаnje. Neophodan je odmor i mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, unošenje vitamina, mukolitika (lekova za razbijanje sekreta) i sirupa protiv kašlja… Preporučuje se prestanak pušenja i eliminisanje faktora koji provociraju kašalj. Zbog toga što se radi o virusnoj infekciji, bronhitis se nikad ne leči antibioticima, već analgeticima i antipireticima. Još bolje je da se leči medom i toplim čajem od kamilice, belog sleza.

 

Nije isto što i upala pluća

Bronhitis i upala pluća su bolesti donjih disajnih puteva, sa sličnim simptomima. Ponekad nije jednostavno dijagnostikovati ova oboljenja, koja se i različito leče. Bronhitis predstavlja upalu bronhija – malih cevčica koje iz dušnika vode u pluća, dok kod pneumonije zapaljenje prevazilazi bronhijalne puteve i prodire dublje u pluća, najčešće kao posledica bakterijske infekcije.

 

Sklonost ka bronhitisu

Mnogi odrasli kod kojih se razvija hronični bronhitis su pušači ili žive sa pušačem. Istraživanja pokazuju da je kod pušača razvoj hroničnog bronhitisa veći za 40 posto neko kod nepušača. Kod žena je rizik od razvoja hroničnog bronhitisa dvostruko veći. Ostali faktori, kao što su kontakt sa prašinom, hemijskim isparenjima, takođe nisu zanemarljivi. Neki ljudi mogu razviti bronhitis zbog reakcija na alergije.

 

Kod dece

Akutno zapaljenje bronhija relativno je često oboljenje u dečjem uzrastu, koje se uglavnom nadovezuje na infekciju gornjih disajnih puteva. Najčešće je virusnog porekla (RS virus, Adeno virus), a ređi su bakterijski izvori (pneumokokni, streptokokni, stafilokokni i H.influence). Dete se oseća malaksalo, plitko diše, kašlje i ima smanjen apetit. Kašalj je najizraženiji noću, a prećen je dodatnim izlivanjem sekreta. Uz pravilnu dijagnostiku i pravovremenu terapiju bolest je kratkotrajna i može proći bez komplikacija. U retkim slučajevima može se razviti u upalu pluća, te je od izuzetnog značaja prepoznati simptome na vreme i javiti se lekaru.

 

Sirupi

Sirupi na bazi biljnih mešavina, preporučuju se kao prateći dodatak olakšavanju tegoba vezanih za kašalj i bronhitis. Obično sadrže ekstrakt jagorčevine, timijana, ehinacee, etarsko ulje eukaliptusa i anisa, kombinaciju vitamina sa antioksidantnim dejstvom, med i propolis.

 • Ekstrakt jagorčevine se tradicionalno koristi u preparatima za kašalj
 • Timijan deluje kao bronhospazmolitik i antiseptik u tretmanu akutnog i hroničnog bronhitisa
 • Suvi ekstrakt purpurne ehinacee deluje kao imunostimulans
 • Propolis deluje protiv bakterija, gljivica i virusa, ima antioksidativno i antiinflamatorno dejstvo
 • Vitamin C je značajan zbog svog antioksidantnog dejstva
 • Etarska ulja anisa i eukaliptusa koriste se kao blagi ekspektoransi u tretmanu kašlja


VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

The post Bronhitis – vrste i lečenje appeared first on Apoteka Laurus.

Source: Apoteke Laurus, https://apotekalaurus.rs/