CRP u dijagnostici upalnog procesa

C- reaktivni protein ili skraćeno CRP je protein u krvi čoveka, koji reaguje rastom  u slučaju prisutnog akutnog upalnog procesa u organizmu.

Merenje njegovog nivoa u krvi koristi se u dijagnostičke svrhe za identifikovanje zapaljenjskog procesa u organizmu, kao i za praćenje odgovora na primenjenu protivupalnu (najčešće antibiotsku) terapiju.

CRPje opšti marke, to znači da povišena vrednost CRP-a ukazuje na prisutan upalni proces, ali ne i odakle upala potiče.

 

 Najčešća primena

Određivanje njegovog nivoa se preporučuje kod osoba kod kojih se sumnja na zapaljenje izazano bakterijskom infekcijom.

Takođe je značajan i kod praćenja hroničnih stanja, kod osoba koje boluju od artritisa, autoimunih obolenja ili zapaljenskih bolesti creva.

Posebno je koristan za razlikovanje virusnih od bakterijskih infekcija. Naime, kod virusnih infekcija (upala) koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita, CRP ostaje u nižim granicama vrednosti nego ako je u pitanju bakterijska infekcija, u slučaju koje je njegov rast dosta viši.

 

Referentna vrednost CRP-a i ostale vrednosti

U akutnoj upalnoj reakciji koncentracija CRP-a raste višestruko. Počinje da raste za 6-9h od pojave upale a maksimum dostiže za 48h.

Referentne (normalne) vrednosti su ispod 5mg/l.

Vrednosti između 10-40 mg/l ukazuju na blagu upalu.

Blago povećane vrednosti do 40 mg/l se mogu videti i kod starijih osoba, kod trudnica, pušača i virusnih infekcija. Otuda, pri tumačenju rezultata i donošenju medicinskog zaključka, neophodno je uzeti u obzir i druge laboratorijske parametre kao što je kompletna krvna slika (KKS) tj sedimentacija eritrocita, nivo leukocita i fibrinogen).

Vrednosti između 40-200mg/L ukazuju akutnu upalu najčešće uzrokovanu bakterijama, dok se kod ozbiljnih bakterijskih infekcija, nivo CRP-a može da bude veći od 200 mg/l.

U ovakvim situacijama „brza identifikacija jednog pakterijskog pategena“ posebno dobija na značaju kako bi se odredila ciljana antibiotska terapija.

 

Način uzimanja uzorka za CRP-test?

Za uzorak je potrebna mala količina krvi pa se ista može uzeti kako iz vene na ruci tako i iz prsta ili pete (za novorođenčad).

Za test nije potrebna posebna priprema, može se uraditi u bilo kom delu dana.

 

Šta je akutni bol/ akutni upalni proces?

Akutnim se smatraju svi bolovi i upalni procesi u organizmu koji se dešavaju iznenada i intenzivni su ( npr: kao kratak, oštar bol poput uboda igle).

Pojava akutnog bola ili simptoma akutnog upalnog procesa proprimoravaju na hitno pristupanje dijagnostici i primeni terapije.

Simptomi akutnog upalnog procesa mogu biti iznenadna visoka temeratura, drhtavica ( groznica),  jak, oštar bol u nekom delu tela.

Akutna bol nekada može biti znak upozorenje za neka opasniija oboljenja. Takvi su (na primer) bol u grudima (kao predznak srčanog infarkta) il bol u stomaku (kao znak zapaljenja slepog creva) i tome slično. Ovo su razlozi zbog kojih je bitno javiti se lekaru sa prvim akutnim simptomima.

U akutnim stanjima CRP se izdvaja kao značajan laboratorijko-dijagnostički test, kao prvi korak u dijagnostici eventulnog upalnog procesa.

Nasuprot akutnom su hroničnoa stanja, su stanja koja  traju već neko vreme. To je obično blaža ali konstantna i periodična bol, upala. U  nekim slučajevima hronično je i neizlečivo pa može trajati ceo život.

Članak CRP u dijagnostici upalnog procesa se pojavljuje prvo na Beo-Lab Laboratorije.

Izvor: Beo-Lab, http://www.beo-lab.rs,