Dečiji razmak između zuba ili dijastema

Dečiji razmak između zuba stručno se naziva dijastema ili diastema medianis. Predstavlja razmak između dva centralna sekutića. Uglavnom su u pitanju gornji, mada se može javiti i na donjim sekutićima.

Dijastema spada u anomalije vilice, pa je preporučljivo na vreme je otkloniti. Pravilan raspored zuba kod dece ne donosi samo lep osmeh, već je bitan za žvakanje i za pravilan govor. Prilikom izgovora visoko frekventnih glasova s,š, ili c vazduh struji kroz razmak pojačavajući šumove, ovo znatno može da utiče i na samopouzdanje dece.

Stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio vam ukazuje kako da rešite dečiji razmak između zuba.

Dijastema se javlja i kod mlečnih i kod stalnih zuba

Od davnina ljudi imaju različite stavove o poimanju lepote. Tako je u Nigeriji i Engleskoj dečiji razmak između zuba smatran izuzetno atraktivnim, dok u Francuskoj ima i posebni naziv „dents du bonheur“, što znači srećni zubi. I kod nas, u prošlosti, smatrano je da dečiji razmak između zuba donosi sreću, a za devojčice i dobru udaju.

Danas su lepi i zdravi zubi imperativ, upravo zato se mnogi roditelji, čim se formiraju stalni zubi kod dece, odlučuju da reše ovaj problem.

Dečiji razmak između zuba

 

Treba napomenuti da se dijastema može javiti i kod mlečnih zuba, ali je u tom slučaju reč o normalnoj pojavi. Ona ukazuje da vilica raste i da se širi kako bi svi stalni zubi mogli da se rasporede.

Dijastema stalnih zuba je česta pojava. Procenjuje se da dečiji razmak između zuba ima svako peto dete u svetu. Kao uzroci nastanka navodi se, pre svega, genetika, ali i pojava prekobrojnih zuba (meziodens), anodoncija jednog ili oba lateralna sekutića, odontomi, ciste u predelu sekutića, fuzije (spajanja) zuba. Može biti određena i rasnom pripadnošću, lošim navikama, odnosno sisanjem palca u detinjstvu, kao i traumom.

Najmodernije aparati i tehnike lečenja, kao i najkvalitetniji stomatološki materijali na kojima se bazira savremena stomatologija učinili su da se dečiji razmak između zuba vrlo lako otklanja.

Kada je idealno rešiti dečiji razmak između zuba?

Od najranijih godina pred roditeljima se nameće pitanje „kako naviknuti dete na stomatologa?“. Jer, da bi mališani imali zdrave zube, pored dobrih navika vezanih za oralnu higijenu, potrebne su i redovne kontrole.

Dečiji stomatolog mora da ima ne samo znanje, već i iskustva u radu sa decom kako se ne bi razvio strah od stomatologa koji, u kasnijim godinama života, može da dovede do brojnih komplikacija.

Stručnjaci preporučuju da već sa godinu dana dete treba odvesti na prvu kontrolu, dok posetu ortodontu, tj. specijalisti koji se bavi ispravljanjem zuba u vilici, treba obaviti između šeste i sedme godine. U tom dobu počinje rast stalnih zuba, pa je najbolje da čitav proces isprati specijalista kako bi roditeljima predočio postojanje ili mogućnost nastanka određenih anomalija.

Idealni period za ispravljanje razmaka između zuba jeste od 10. do 15. godine, odnosno, kada iznikne i poslednji stalni zub.

Kako se leči dečiji razmak između zuba?

U zavisnosti od uzroka nastanka, veličine razmaka i pozicije zuba bira se metoda lečenja.

Dečiji razmak između zuba se uspešno otklanja ortodontskom terapijom. Najčešće se prvo koriste pokretni ortodontski aparati. Oni se nose dok svi stalni zubi, zaključno sa sedmicama, ne izrastu. Zatim se prelazi na fiksne proteze.

Dečiji razmak između zuba

Ako je uzrok razmaka hipertrofični frenulum gornje usne, on se sanira postupkom frenulektomije. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, malim hirurškim rezom frenulum se oslobodni, a nakon sedam dana skidaju se šavovi. Drugi način jeste savremena terapija laserom koja dovodi do manjeg krvarenja i bržeg zarastanja rana.

Stomatološka ordinacija Vračar, Lumident Studio sa svojim stručnim i strpljivim timom učiniće sve da vaši najvoljeniji imaju zdrave, lepe zube i pravilne zube.

 

Чланак Dečiji razmak između zuba ili dijastema се појављује прво на Lumident Studio.

Izvor: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/,