Institut dobio sedmogodišnju akreditaciju

 

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ dobio je sedmogodišnju zdravstvenu akreditaciju. Takva visoka ocena stigla je iz Vladine agencije za zdravstvene akreditacije, čija je komisija u prošlom mesecu provela nekoliko dana u našoj kući i pretresla njenu prostornu i funkcionalnu organizaciju. Višemesečno danonoćno organizaciono, tehničko i „papirološko“ veliko spremanje i doterivanje Instituta „Dedinje“, dobilo je svoj epilog: akreditori su odlučili da Institutu dodele najdužu moguću – sedmogodišnju akreditaciju.

Tako je, na opštu radost i zadovoljstvo svih zaposlenih, odlučila Komisija koju su činili prof. dr Milovan Dimitrijević, diplomirani pravnik Biljana Lukić i inženjer Goran Nikolić, na čelu sa koordinatorkom doc. dr Zoricom Šumarac. Doneli su tu, za nas izuzetno važnu odluku, nakon što su nekoliko dana probdeli na Institutu, pretresli svu našu dokumentaciju, zavirili u svako ćoše, u naše bolesničke sobe, trpezarije, ambulante, sale…, sve sa ciljem da procene koliko smo naše skučene prostore u odnosu na naše velike profesionalne rezultate, prilagodili da budu što uslovniji za naše pacijente, ali i za nas same.

-Radujemo se ovoj divnoj vesti, ma koliko da smo je očekivali, jer smo dali sve od sebe, da na Institutu sve uredimo prema akreditacionim pravilima. Uradili bismo ovaj posao i ranije, ali nam se činilo da ćemo se na tom akreditacionom ispitu „spotaći“ o ograničene i skučene prostore koji limitiraju funkcionalnu organizaciju onako kako bismo mi želeli i kako naši pacijenti zaslužuju. Zbog vrhunskih rezultata u medicini mi sebi postavljamo visoke kriterijume i u svemu drugome što se tiče Instituta, pa smo tako visoko sebi postavili i akreditacione ciljeve ne žaleći svoga truda i rada. I uspeli smo – kaže prof. dr Nenad Ilijevski koordinator za zdravstvenu akreditaciju Instituta „Dedinje“.

Ceo Institut, do poslednjeg čoveka, skočio je na noge. Prof. Nenad Ilijevski i Dalibor Aksić kordinirali su rad 12 akreditacionih timova i uz nesebični angažman prof. dr Aleksandre Nikolić i svih zaposlenih urađen je, sudeći po visokoj oceni koju smo dobili od svojih akreditora, vrlo uspešan posao. Ne čekajući izgradnju „Dedinja 2“ odvažili smo se da od onoga što imamo učinimo nemoguće. Ušli smo u mađioničarski posao prekrajanja prostora, kako bi ga učinili organizaciono i funkcionalno podnošljivijim, jer nedostatak „kvadrata“ je naša najveća muka zbog koje se do sada i oklevalo sa ulaskom u postupak akreditacije. U ovoj akreditacionoj rundi smo uspeli da ono što posedujemo prostorno podredimo dobroj organizaciji, a sa novom zgradom koja u narednoj godini treba da nikne, takvu moru više nećemo ni imati.

Izvor: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje, http://www.ikvbd.com/,