Interdentalne četkice – Čemu su namenjene i kako se koriste?

Interdentalne četkice imaju važnu ulogu za zdravlje zuba.

Zahvaljujući otkriću četkice za zube u 13. veku stomatologija je doživela proporod, a dentalne navike ljudi dobile su novi smisao.

Iako su četkice osnova održavanja higijene zuba i usne duplje, morate imati u vidu da one čiste samo 70 odsto površine zuba. Šta se, onda, dešava sa oko 30 odsto bakterijskih naslaga, koje se najčešće zadržavaju u međuzubnim prostorima?

Nažalost, mnogi nisu svesni ove činjenice, pa i pored pravilnog pranja javljaju se brojni dentalni problemi. S obzirom da lepi i zdravi zubi nisu samo merilo vašeg zdravlja, već i preduslov za uspeh u poslovnom i društvenom životu, neophodna je upotreba interdentalne četkice.

Kakva je njena ulogu u oralnoj higijeni otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Šta su interdentalne četkice?

Interdentalne četkice su specijalno dizajnirane četkice koje služe za čišćenje između zuba, dnosno na mestima gde zubni plak i ostaci hrane ne mogu da se otklone klasičnom četkicom, pa se uz tečnost za ispiranje usta koriste kao dopuna za održavanje oralnog zdravlja.

Interdentalne četkice

Karakteriše ih mala glava sa veoma tankim dlačicama na vrhu. Neki modeli imaju kratku, posebno oblikovanu ručku za lakše rukovanje, dok druge dolaze sa drškama koje su slične standardnim četkicama za zube. Ovakav oblik omogućava detaljno čišćenje svih strana zuba, samim tim, sprečava se karijes, loš zadah (halitoza), gingivitis, ali i teže oboljenje desni, tj. parodontopatija.

Interdentalne četkice su zamenile konac za zube

Poslednjih godina stomatolozi širom sveta savetuju upotrebu interdentalne četkice umesto konca za zube.

Razlog za to jesu, pre svega, moguće povrede koje nastaju prilikom čišćenja međuprostora koncem za zube. Naime, energičnim povlačanjem nit se urezuje u desni, pa taj deo postaje pogodan za razvoj bakterija i infekcije.

Prema najnovijim istraživanjima upotreba konca za zube nema pravi efekat, naravno on se može koristiti samo za prednje zube. Drugi zubi imaju takav anatomski oblik da konac ne može da dosegne prostor između njih.

Zbog toga stručnjaci ističu da konac za zube ne daje potpunu zaštitu od pojave parodontopatije, a zatim i od gubitka zuba. Za razliku od njega, dlačice na interdentalnim četkicama su male, ali izdržljive tako da mogu da zahvate svaki ugao zuba, nežno i bez oštećenja.

Kako se koriste interdentalne četkice?

Interdentalna četkica se upotrebljava jednom dnevno, nakon pranja zuba običnom četkicom. Prilikom upotrebe glava četkice sa dlačicama mora da bude u horizontalnom polažaju, lagano je provucite u međuzubni prostor, potiskujući nežno do kraja. Ukoliko u nekom trenutku osetite otpor ili bol izvucite četkicu i krenite iz početka pod uglom koji odgovara vašim zubima.

Interdentalne četkice

Posle upotrebe obavezno operite četkicu mlakom vodom i ostavite na vazduhu da se osuši. Na početku korišćenja može se javiti blago krvarenje, budite bez brige, niste povredili desni, već su neotklonjeni ostaci hrane razvili upalu desni. Kroz par dana, pravilnim čišćenjem sa interdentalnom četkicom, krvarenje će prestati, jer je nestao i izvor infekcije.

Interdentalne četkice dolaze u različitim veličinama, pa je važno da izaberete pravu. Premala četkica neće dovoljno dobro očistiti prostor između zuba, dok preveliku nećete moći da provučete. Da biste bili sigurni, pre kupovine, posavetujte se sa svojim stomatologom.

Zubi su ogledalo vašeg zdravlja! Zato je pravi trenutak da zakažete redovnu kontrolu u stomatološkoj ordinaciji Lumident Studio.

 

Чланак Interdentalne četkice – Čemu su namenjene i kako se koriste? се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/