Kada je vreme da posetite stomatologa?

Redovni stomatološki pregledi mogu sprečiti većinu stomatoloških problema. Zato se u ovom slučaju pitanje : „Kada je vreme da posetite stomatologa“, gotovo ni ne postavlja.

Bez obzira da li je u pitanju strah od stomatologa, prezauzet raspored ili uverenje da pravilnom oralnom higijenom možete „zaobići“ stomatološku ordinaciju, istina je da profesionalnu negu i održavanje zuba, ne bi ste trebali da izbegavate duži vremenski period.

Stomatološka ordinacija Beograd – Lumident Studio, navodi vam kojih su to pet znakova, koji jasno ukazuju da je vreme da posetite svog stomatologa.

Kada je vreme da posetite stomatologa – Bol u zubu

Zubobolja može da bude veoma neprijatna i da varira od one koja može da se podnese, pa sve do neizdržive!

Konstantna bol u zubu, koja ne prolazi je jasan znak da treba da posetite stomatologa ne sledeće godine, ne sledećeg meseca, već odmah!

Kada je vreme da posetite stomatologa

Karijes je veoma često razlog za ovakvu vrstu problema i malo je verovatno da će se izlečiti sam. Upravo zato, ne čekajte da bol postane nepodnošljiv, već stručnu pomoć potražite odmah.

Suvoća usta – razlog za posetu stomatologu

Imate li osećaj da ste stalno žedni? Kada usna duplja iz nekog razloga prestane da proizvodi dovoljno pljuvačke, znajte da ste tada podložniji infekcijama i kvarenju zuba.

Pljuvačka ima bitnu ulogu u neutralisanju kiseline, ona pomaže u varenju hrane i utiče na vaše čulo ukusa. Nedovoljna količina pljuvačke u ustima može da ometa sve njene funkcije. Stomatolog je osoba koja će vam pomoći da identifikujete uzrok suvoće vaše usne duplje i preporučiti najbolje moguće rešenje za ovakvu vrstu problema.

Iritirane desni

Ukoliko vidite crvenilo prilikom pranja zuba, ili perete četkicom agresivno zube, ili nešto nije u redu sa vašim desnima. Parodontopatija, poznatija i kao bolest desni zastupljena je kod čak 47 % odraslih osoba.

Povremeno krvarenje desni nije razlog za brigu, ali konstantno krvarenje može ukazivati na mnogo ozbiljniji problem.

Savetujemo da nikako ne zanemarujete stalno crvenilo, otok i zube koji su počeli da se klimaju. Sve ovo su razlozi da se što pre obratite svom stomatologu.

Kada je vreme da posetite stomatologa – Loš zadah

Loš zadah je potpuno normalna stvar nakon kafe ili začinjenog obroka, ali ako se nastavi i posle pranja zuba i korišćenja konca, jasan je znak da je problem druge prirode.

Loš zadah može biti znak bolesti desni, zuba ili pak nekog drugog medicinskog stanja.

Najbolji način da se rešite zadaha jeste da posetite stomatologa. On će na najbolji način ustanoviti razlog vašeg problema i pomoći vam da ga rešite.

Da li ste znali da bol u predelu vilice može biti uzrokovan problemom sa zubima?

Bol u vilici može biti povezan sa nesvesnim stiskanjem zuba u toku noći, dok spavate. Takođe je moguće da je bol prouzrokovana i karijesom koji je zahvatio vaš zub.

Bakterije koje se nalaze u ustima mogu doći do korena zuba i tako uzrokovati bolove u vilici. Nelečeni zub vam može zadati brojne probleme, od kojih je jedan i gubitak zuba.

Možda vam raspored ne dozvoljava da odvojite vreme da posetite svog stomatologa, ubrzani način života, poslovne i porodične obaveze, samo su neki od razloga da neopravdano zanemarite zdravlje vaših zuba.

Kada se sledeći put zapitate kada je vreme da posetite stomatologa, imajte na umu da vas preventivni pregledi mogu spasiti od dodatnih komlikacija, ali vam mogu i uštedeti novac na duže staze.

Dobra oralna higijena, uz redovne posete stomatologu, očuvaće zdravlje i lepotu vaših zuba do duboke starosti.

Kada je vreme da posetite stomatologa

Stomatološka ordinacija Vračar – Lumident Studio je tu da vaš osmeh krase zdravi i blistavi zubi na kojima će vam svi zavideti.

Чланак Kada je vreme da posetite stomatologa? се појављује прво на Lumident Studio.

Izvor: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/,