Kako uticati na stanje lica uz pomoć matičnih ćelija?

Svojstva matičnih ćelija pružaju velike mogućnosti u lečenju raznih bolesti, a nezamenljive su u estetici i kozmetici. Ove ćelije izoluju iz koštane srži, uzgajaju se iz uzoraka kože, a u poslednje vreme se sve više koristi njihovo prisustvo u masnom tkivu. Sve matične ćelije, nezavisno od njihovog porekla (biljne, životinjske i ljudske) sadrže specifične faktore koji održavaju kapacitet samoobnavljanja.

Sve se menja posle tridesete…

Tretman matičnim ćelijama predstavlja budućnost u anti-aging nezi kože. Stem ili matične ćelije koje koža prirodno poseduje počinju da izumiru nakon tridesete godine. One prvo postaju manje aktivne i usporavaju odbrambeni odgovor naše kože, a onda dolazi do laganih oštećenja kože i postepeno se javljaju prvi znaci starenja. Tretmanom matičnim ćelijama poboljšava se “arhitektura” kože, povećava proizvodnja kolagena i elastina čime se intenzivno pojačava prirodno “punjenje” dubokih bora.

Šta su matične ćelije?

To su zapravo osnivačke ćelije svih organa u našem organizmu. Imaju sposobnost obnavljanja tkiva, u stanju su da “prepoznaju” povredu, opekotinu ili neko drugo alarmantno stanje, a potom i da izvrše svoju regenerativnu ulogu.

Dve vrste ćelija

Postoje dve vrste matičnih ćelija embrionalne i odrasle matične ćelije.

  • Embrionalne matične ćelije su pluripotentne i mogu se diferencirati u sve vrste ćelija u telu.
  • Odrasle matične ćelije su samoobnovljive i mogu se generisati u tkivo u kome se nalaze.

Matične ćelije u kozmetici

Glavna karakteristika matičnih ćelija jeste sposobnost samoobnavljanja, što znači da one mogu da poprave razna oštećenja na koži, ojačaju njen zaštitni sloj i smanje bore.Nanose se putem seruma, emulzija, tonika i krema, čuvaju i štite kožu od toksina i UV zračenja.

  • Matične ćelije koje se nalaze u krvi i tkivu pupčane vrpce su najkvalitetnije jer su stare samo devet meseci, kao i zbog toga što su tokom trudnoće bile zaštićene od raznih oboljenja.
  • Pored njih česta je upotreba matičnih ćelija švajcarske jabuke (uttwiler spätlauber), popularno nazvanom super jabukom, jer može da ostane sveža daleko duže od svih ostalih vrsta ovog voća. Prema nekim naučnim istraživanjima ekstrakt matičnih ćelija zelene jabuke je višestruko uspešniji u uklanjanju bora, od hijaluronske kiseline i koenzima Q10.
  • Koriste se i matične ćelije runolista, gardenije, morskog komorača. Za ove biljke utvrđeno je da pružaju efikasnu zaštitu od fotooštećenja i oksidativnog stresa.
  • Poznato je korišćenje matičnih ćelija alpske ruže, koja ima sposobnost da preživi u teškim klimatskim uslovima, pod nametima snega tokom zime i na velikim vrućinama leti.
  • Matične ćelije vrste grožđa V. vinifera Gamay Fréaux, koje raste u Burgundiji, mogu da zaštite kožu od UV zračenja.
  • Matične ćelije argana su aktivni sastojci koji mogu da zaštite vitalnost ljudskih kožnih matičnih ćelija. Argan je jedna od najstarijih vrsta drveća, savršeno se prilagođava intenzivnim sušama i ekstremno visokim temperaturama koje su tipične za jugozapadnu regiju Maroka.

 

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

The post Kako uticati na stanje lica uz pomoć matičnih ćelija? appeared first on Apoteka Laurus.

Izvor: Apoteke Laurus, https://apotekalaurus.rs/,