LASERSKA LIPOSUKCIJA – Lako do zavidne figure

Da li i vi imate masne naslage koje nikako da nestanu, ma šta pokušali? Onda je vreme da saznate kako funkcioniše liposukcija, najpopularnija metoda za dobijanje izvajane i privlačne figure.

Liposukcija može preoblikovati svaki deo tela, uz ograničeno otklanjanje količine masnog tkiva (do 5 kg). Preporučuje se osobama koje pored napornih treninga ili dijete ne uspevaju da uklone poslednje masne naslage iz problematičnih regija. Muškarcima su «najkritičniji» stomak, bokovi i podbradak. Kod žena, to su bedra, nadlaktice i kolena. Ipak, zajednička slaba tačka svima je stomak.

Odlučiti se na liposukciju, a zatim i pripremiti za ovaj operativni zahvat, uzbudljivo je samo po sebi. Dovoljno je da pomislite na vaše novo staro telo i uživanju u promeni na bolje.

Prirodno je i da budete zabrinuti, jer o liposukciji ili ne znate ništa, ili nikada dovoljno. Koliko traje operacija? Kako ćete se osećati posle nje? Koliko traje postoperativni oporavak? Kada ćete moći da se vratite uobičajenim aktivnostima? Samo su neka od pitanja na koje tražite odgovore.

Kako bismo vam ublažili ovu «preoperativnu napetost», u nastavku smo vam pripremili svojevrsni vodič o liposukciji. Na ovaj način, znaćete tačno šta da očekujete.

Ne brinite, uskoro ćete izgledati fenomenalno.

Šta je zapravo liposukcija?

Postoje dve vrste liposukcije – klasična i laserska.

Klasična ili «suva» liposukcija najstarija je metoda. Radi se pod totalnom anestezijom. U masno tkivo tretirane regije se kroz male rezove ubacuje specijalna igla sa zaobljenim vrhom, tzv kanila. Kanila je vezana za crevo koje ulazi u aspirator operacionog polja, čiji je vakuum podešen na maksimum. Hirurg pažljivim pokretima pomera kanilu pod kožom. Time razbija ćelije, koje se momentalno isisavaju vakuumom u posebnu staklenu posudu. Dakle, čisto mehanička procedura, koja se danas ređe koristi.

Laserska liposukcija danas predstavlja standard. Postoje dve metode primene lasera u okviru liposukcije:

1. Laserska liposukcija, koja podrazumeva i otklanjanje dela masnog tkiva uz pomoć kanila malog promera
2. Laserska lipoliza, kojom se otklanjaju manje količine masnog tkiva ciljanih regija. Zadužena je za fino preoblikovanje i podrazumeva da organizam sam vrši resorpciju i eliminaciju razgrađene masti. Taj proces se odvija desetak nedelja, tako da se očekivani rezultat postiže postepeno.

S obzirom da je zavidna figura krajnji ishod laserske liposukcije, dolazimo do zaključka da njen cilj nije isključivo otkloniti što više santimetara ili kilograma, već efikasnost u dobijanju željenog oblika tela.

Laserska liposukcija, za razliku od klasične liposukcije, uključuje daleko manje bola, otoka i modrica. Jedna od prednosti je i što se obavlja u lokalnoj anesteziji, sa trajanjem oko 60 minuta. Maksimalna temperatura upotrebe lasera u tkivu je 38.5C, što ne predstavlja rizičnu temperaturu za ljudski organizam.

Metodologija zahvata liposukcije

I Priprema za operaciju

Kada odlučite da uradite liposukciju, pre svega vam je potrebna kompletna laboratorijska analiza:

– krvna slika sa biohemijskom analizom, uz faktore koagulacije, krvnu grupu i Rh
– pregled kardiologa uz EKG
– pregled anesteziologa

II Dan operacije

Neposredno pred ulazak u salu pacijentu se mere krvni pritisak, temperatura, telesna težina i potpisuje pristanak na operaciju. Potom se pacijent tušira koristeći dezinfekciono sredstvo.

Nakon toga lekar obeležava markerom regije predviđene za LL i fotografiše ih.

III Operacija

Laserska liposukcija obavlja se u lokalnoj anesteziji, uz analgosedaciju. To omogućava saradnju pacijenta tokom intervencije, mogućnost da se ustane i procene eventualne neravnine, kako bi se blagovremeno sanirale.

Pacijent napušta bolnicu istog dana. Svakodnevne aktivnosti su moguće odmah nakon zahvata.

Za razliku od klasične liposukcije, upotreba lasera doprinosi kraćem periodu oporavka, koža se brže vraća na svoje mesto, čime je vreme nošenje steznika kraće.

Otok i modrice su očekivana pojava.

IV Postoperativni tok

Nakon operacije, pacijent oblači steznik, takozvani bandaž. Bolovi su zbog anestezije umanjeni, uz prisutan osećaj laganog zatezanja tretirane regije. Dva sata kasnije, pacijent se otpušta kući, uz savet za upotrebu leka protiv bolova, po potrebi.

a) Prvi dan nakon zahvata

Zbog bržeg metabolizma, muškarcima je postoperativni period kraći nego kod žena.

Prvog dana se preporučuje kretanje, uz lakše aktivnosti, kako bi se poboljšala cirkulacija.

Kao i za druge hirurške intervencije, važi pravilo da se ne sme koristiti lek Andol (jer pospešuje krvarenje), kao i da je zabranjena konzumacija cigareta.

Važno je znati da su na mestima malih rezova gde je uvođena mikrokanila (promer 1mm) moguća manja krvarenja. Ukoliko dođe do toga, potrebno je promeniti gazu.

b) Drugi dan nakon zahvata

Prvo previjanje, koje se obavlja na klinici. Mogu biti primetne modrice i otoci. Otok obično počinje da se povlači u toku prvih nedelju dana, dok modrice mogu da traju i do tri nedelje, čak i duže, u zavisnosti od površine tretirane regije.

Tuširanje je moguće, uz zadržavanje malih flastera preko rezova.

c) Treći dan nakon zahvata

Uobičajena rutina još uvek nije narušena, uz obavezno nošenje steznika. U tom trenutku skoro da se ni ne primećuje da ste imali intervenciju.

Prisutno je blago zatezanje pri kretanju i pokretima.

d) Sedmi dan nakon zahvata

Skidanje konaca. Eventualna upotreba limfne drenaže, ukoliko ima izraženih otoka ili je tretirana veća regija (npr. noge).

e) 14. dan nakon zahvata

Otoci i hematomi su se povukli, rezultati su sve više vidljivi.

f) 15. dan nakon zahvata

Očekivano skidanje steznika.

V Komplikacije

Prilikom laserske liposukcije, na neko vreme može doći do gubitka osetljivosti (utrnulost) tretirane regije. Asimetrija i  neravnine su moguće, ali svedene na minimum. Ipak, njih je moguće sanirati naknadnom korekcijom.

Kod laserske liposukcije, pacijent se najčešće vraća uobičajenim aktivnostima u periodu od 7 do 14 dana, nekada čak i u roku od nekoliko dana, što je uslovljeno površinom tretirane regije.

Laserska liposukcija daje vidljive i trajne rezultate pod jednim uslovom – da pacijent ne poveća svoju telesnu težinu više od 5kg.

Pored dobijanja tražene figure, laserskom liposukcijom možete ostvariti dvostruki benefit. Pošto je dobijeno masno tkivo bogato matičnim ćelijama i faktorima rasta, njega možete naknadno iskoristiti. Tretman pod nazivom Fat Grafting (Transfer masti) podrazumeva korišćenje sopstvenog masnog tkiva kao prirodnog filera za podmlađivanje lica (popunjavanje bora, opuštenih obraza i jagodica), povećanje usana, grudi ili zadnjice.

Višedecenijsko iskustvo specijalista Klinike ”DE” u oblastima klasične i laserske liposukcije, kao i transfera masti, ovu kliniku čini pravim mestom za rešenje vaših problema.

Zakažite besplatne konsultacije u Klinici DE, na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Vaša nova figura čeka!

The post LASERSKA LIPOSUKCIJA – Lako do zavidne figure appeared first on De Klinika.

Izvor: De Klinika, www.de-klinika.rs,