Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja

Lečenje zuba je procedura koja podrazumeva uklanjanje inficiranog živca iz korena zuba. Ovu proceduru pacijenti često nazivaju i lečenje živca ili vađenje živca. Iako lečenje zuba predstavlja veoma kompleksan i zahtevan tretman, kako za pacijenta tako i za stomatologa, on takođe predstavlja i proceduru koja spašava zub od njegovog vađenja. Kako da sprečite da dođe do upale živca i šta da radite ako zub naglo počne da vas boli, saznajte u današnjem blogu.

Kako dolazi do upale živca? 

Bakterije koje su glavni uzročnici nastanka karijesa, ukoliko se na vreme ne uklone, prodiru sve dublje u strukturu zuba i dolaze do njegovog središta – živca. Ovo je najčešće praćeno veoma jakim bolovima koji počinju bez provokacije, a takođe je moguća i pojava otoka mekog tkiva u regiji tog zuba. U malom broju slučajeva, upala živca može da se dogodi i bez ikakvih simptoma.

Osim bakterija koje uzrokuju karijes, živac može da bude ugrožen i od strane bakterija koje se nalaze u parodontalnim džepovima kad pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu). Još jedan uzrok upale živca može biti i trauma zuba, nepravilan zagriz ili udarac u zub.

Šta uraditi kad zuba počne da boli?

Bol koji nastaje kao posledica upale živca se najčešće javlja naglo, nekad i u toku noći, oštar je i veoma jak. Prvo što treba da uradite je da se javite svom stomatologu i da ga posetite u najkraćem mogućem roku. Do tada, možete pomoći sebi sa nekim od lekova protiv bolova, kao i sa oblozima. Ukoliko jak bol naglo prestane, nemojte odustati od posete stomatologu, jer zub koji je prestao da boli i dalje mora da bude izlečen kako ne bi kasnije morao da se vadi. Trudite se da što bolje održavate higijenu zuba, jer će ostaci hrane na tom zubu pogoršati njegovo stanje.

lečenje zuba

Proces uklanjanja inficiranog živca iz zuba i punjenje kanala korena, https://immediadent.com/blog/how-root-canal-therapy-works/

 

Šta stomatologa treba da uradi kako bi se uspešno sprovelo lečenje zuba?

Kada dođete na pregeld, stomatolog će najpre ustanoviti o kom zubu se radi, koji je uzrok upale živca i taj zub će biti snimljen kako bi se videlo stanje korena. U zavisnosti od toga da li je uz bol prisutan i otok, stomatolog vam može prepisati i neki od antibiotika, kako bi se proces izlečenja ubrzao. Lečenje zuba je procedura koja se obavlja u lokalnoj anesteziji i ne treba da bude bolna za pacijenta. Najčešće je potrebno da dođete u ordinaciju nekoliko puta u razmaku od dve nedelje, kako bi ovaj tretman bio završen.Za to vreme, stomatolog će čistiti zub od bakterija i plasiraće u zub neki od lekova koji se koriste u ovim procedurama. Nakon definitivnog punjenja korena zuba i stavljanja plombe, potrebno je ponovo uraditi kontrolni rtg snimak zuba. Ovo je obavezan korak. Takođe je potrebno uraditi i kontrolni snimak nakon 6 meseci od završenog lečenja zuba.

Šta je potrebno uraditi kada se završi lečenje zuba?

Zubi kojima je izvađen živac postaju manje otporni i skloni su lomljenju. Kod ovakivih zuba je najčešće prisutna i velika plomba, koja takođe može da se slomi. Kako bi se zub zaštitio od pucanja, savetuje se  da se ovakav zub zaštiti keramičkom krunicom. Ukoliko je zub pravilno izlečen i zaštićen, trajaće u vašim ustima isto kao i zdrav zub. Zato je veoma važno istrajati u lečenju zuba, zaštititi ga na pravi nači i time ga spasiti od njegovog vađenja.

Kako ne biste došli u situaciju da vam je ova procedura potrebna, savetujemo da redovno posećujete svog stomatologa radi kontrole zdravlja vaših zuba. Svaki karijes koji bude otkriven na vreme, neće moći da napreduje do živca, biće saniran i time ćete sebe poštedeti bola, a uštedećete i vreme i novac. Leto je vreme kada zbog visokih temperatura češće dolazi do bolova i otoka kod pacijeanta koji imaju nesanirane zube. Zato vam savetujemo da posetite svog stomatologa na vreme. 

 

The post Lečenje zuba – kako da spasite svoj zub od vađenja appeared first on Dr BEDE – Stomatološka ordinacija.

Source: Dr Bede, http://drbede.com/sr/