Michael Stark Course – New trends in surgical education

Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду, је током 27. и 28. септембра 2018. године била домаћин дводневног стручног скупа под називом „Michael Stark Course New trends in surgical education“. Курс организује Клиника за гинекологију и акушерство КЦВ у сарадњи са Cрпско – немачким удружењем гинеколога и акушера.

Главни предавач курса је проф. др Михаел Штарк, који је својим иновацијама у области хирургије стекао светски углед. Проф. др Штарк је пре 20 година модификовао технику царског реза коју је назвао Мизгав-Ладах и којом је смањио трауму и убрзао опоравак пацијенткиња порођених царским резом. Поред царског реза, он је поједноставио технику вагиналне хистеректомије (одстрањивања материце кроз вагину) сводећи је на десет корака. Тиме је повећао безбедност пацијенткиња које су подвргнуте операцији због спада гениталних органа, што је један од најчешћих здравствених проблема жена.

Дводневни курс су свечано отворили Иван Ђоковић – покрајински секретар за привреду и туризам АПВ, проф. др Едита Стокић – помоћник  директора за здравство КЦВ и проф др Тихомир Вејновић – управник  Клинике за гинекологију и акушерство.

Izvor: Klinički centar Vojvodine,