Обележен Светски дан бубрега у суботичкој болници

Светски дан бубрега обележава се сваког другог четвртка у месецу марту, почевши од 2006 године, на иницијативу и под покровитељством Међународодног друштва за нефрологију( The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег( International Federation of  Kidney Foundations).

Обележавање овог датума, у више од 100 земаља широм света, има за циљ подизање свести о значају бубрега за квалитет нашег свакодневног живота, као и пружање адекватних информација  и слање снажне поруке јавности да су болести бубрега честе и веома озбиљне, али да је адекватним интервенцијама, могуће спречити њихов настанак и успешно лечити њихове последице.

Овогодишњи „Светски дан бубрега“ обележава се 8.марта, на Међународни дан жена, под слоганом „Бубрези и здравље жена“.Циљ глобалне кампање јесте упознавање шире јавности са учесталошћу и специфичностима бубрежних обољења у женској популацији, као и промовисање омогућавања једнаког приступа здравственој заштити, превентивним мерама и поступцима лечења свим женама током читавог животног циклуса.Болести бубрега у женској популацији, као и Болести бубрега и трудноћа су ове године посебно истакнути.

У Севернобачком округу је током 2017 године од болести бубрега, као  основног узрока, умрло  укупно 39 особа,  од којих је 20 мушког и 19 женског пола. Акутна бубрежна инсуфицијенција је  основни узрок 6 смртних исхода, а хронична бубрежна инсуфицијенција  је основни узрок 24 смртна исхода. Учесталост умирања значајно расте после 60 године без обзира на пол.

У суботичкој Општој болници лечи се 69 болесника применом хемодијализе и 12 болесника који се лече у кућним условима.

Од 1100 пацијената у Војводини који се налазе на дијализи, 40 одсто су жене, 60 одсто мушкарци, са просеком старости између 55 и 67 година. После четири године стагнације трансплантације ограна, прошле године пресађено је 54 бубрега на територији Србије.

Са аспекта јавног здравља, најважнија је примарна превенција и рана дијагностика, применити мере секундарне превенције и спечити развој теже хроничне болести  бубрега и њених компликација.

 

The post Обележен Светски дан бубрега у суботичкој болници appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,