Одељење гастроентерологије суботичке болнице добило нов видео колоноскоп

У циљу даљег очувања и унапређења здравствене заштите  становништа АП Војводине,Покрајском скупштинском одлуком о буџету Аутономне покрајне Војводина, обезбеђена су средства за реализацију  набавке медицинске опреме Општој болници у Суботици.Покрајски секретаријат за здравство  је обезбедио финансијска средства  за реализацију набавке видео колоноскопа  за потребе Одељења гастроентерологије у износу од 2.500.000,00 динара.Фирма „ПТМ“   из Шапца је испоручила вредан колоноскоп Општој болници у Суботици.

Kолоноскопија је савремена дијагностичка метода којом се директно, под контролом ока, може испитати цело дебело црево. Ова процедура се изводи помоћу колоноскопа, савитљивог стерилисаног инструмента ширине прста који, захваљујући својој савитљивости и оптичким влакнима, омогућава сигуран и прецизан преглед целог дебелог црева.

Пошто се колоноскопија ради под контролом ока, могу се јасно видети све па и најдискретније промене на дебелом цреву, почев од упалних процеса, крварења, дивертикулума (бочна израслина на органима који имају шупљину), полипа до бенигних и малигних тумора дебелог црева.

Предност колоноскопије у односу на друге методе прегледа дебелог црева јесте и у томе што се током прегледа могу узети биопсије (исечци) виђених промена ради патохистолошког прегледа (преглед микроскопом ткива које је извађено из болесника ), а неретко се промене могу у целости и одстранити у истом акту. То значи да колоноскопија, поред дијагностичке, може имати и терапијску улогу.

Колоноскопија данас представља „златни стандард“ у скринингу и дијагностици болести дебелог црева.

Набавка колоноскопа Општој болници у Суботици значајно ће побољшати и олакшати рад, а самим тим и квалитет здравствене заштите  пацијената.

Одељење гастроенетерологије захваљује се доброј вољи и ангажману директора болнице др сци. мед Слободану Пушкару и Покрајском Секретаријату за здравство доц.др Зорану Гојковићу без чије несебичне подршке реализација опреме не би била остварена.

 

The post Одељење гастроентерологије суботичке болнице добило нов видео колоноскоп appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,