Одржана конференција посвећена презентовању рада пилот Центра за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“

Општа болница у Суботици једна је од седам здравствених установа у Војводини у којима су основани Центри за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“.

У опремање Центра за жртве сексуалног насиља, који је у Општој болници у Суботици основан 2017. године у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за здравство „Заустави – заштити – помози“, инвестирано је око 790.000 динара, а до сада је овде помоћ пружена двема женама које су претрпеле сексуално злостављање.

„Центар испуњава све потребне критеријуме за пријем и обраду пацијенткиња које су преживеле сексуално насиље. Центар је доступан  24 часа дневно, седам дана у недељи, 365 дана у години. У рад тог Центра су, поред здравственог особља у Општој болници Суботица, укључени и припадници Полицијске управе и Јавног тужилаштва“, istakao je  др Бојан Мрђанов, председник Радне групе за жртве сексуалног насиља у Општој болници Суботица.

Др Гордана Кртинић, заменица директора Опште болнице Суботица, истиче да је од пресудног значаја што, поред здравствених радника, у збрињавању жртава сексуалног насиља учествују и све друге институције.

„Циљ је да жена која је жртва сексуалног насиља прође кроз тај процес са што мање траума“, објашњава др Гордана Кртинић.

У оквиру пројекта, који ресорни Покрајински секретаријат спроводи од 2016. до 2019. године, а чији је циљ снажнији институционални одговор на родно засновано насиље, Медицински факултет је обучио 1034 запослених у здравственим установама, а планира да обуку прође 1500 медицинских радника у Војводини.

„Препознато је да, за ове жртве, није постојало довољно пажње, усмерености и стручности, нити је било довољно искуства и координације у раду надлежних служби. Оно што се сада обезбеђује, што је новина, је посебан простор који омогућава да жртва сексуалног насиља не мора да седи у ходнику и чека да буде примљена. Дакле, обезбеђујемо јој један ниво приватности“, изјавила је  Биљана Делић, координаторка пројекта Покрајинског секретаријата за здравство.

Афродита Марић, координаторка Центра за подршку женама за Севернобачки округ, истиче да је јединственост овог пројекта управо у томе да се жртви, на једном месту, обезбеди и психосоцијално саветовање и медицинско збрињавање.

„Поред тога, сада полиција са жртвом насиља може да обави разговор у болници, како би се спречило да, више пута, мора да описује трауматичан догађај“, објашњава Афродита Марић.

У оквиру пројекта „Заустави – заштити – помози“ у Војводини је основано седам центара за жртве сексуалног насиља. Прва два, крајем 2016. године, почела су с радом у Новом Саду и Зрењанину, а током прошле године такви центри основани су и у Кикинди, Сремској Митровици, Вршцу, Сомбору и Суботици.

 

 

The post Одржана конференција посвећена презентовању рада пилот Центра за жртве сексуалног насиља у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“ appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,