Ojačajte IMUNITET deteta pred zimski period

Sezona virusa, prehlade i gripa kod dece je otvorena. Ne bismo je mi otvarali, ali sa dolaskom jeseni i hladnijih dana, sve ide u njenu korist. I čest je slučaj da detetu procuri mu nos, dobije neku vrstu respiratorne infekcije ili stomačni virus.

U ovom periodu, pojačano razboljevanje kod dece koja pohađaju kolektive ( vrtiće, škole), ima veze i sa:

  • Uzrastom deteta. Što je dete mlađe češće se razboljeva, jer je njegov imuni sistem u razvoju;
  • Pojačanim boravkom u zatvorenom prostoru. Značajan deo dana se provodi u zatvorenom prostoru, koji se nedovoljno provetrava. Neretko se radi o malim površinama, u kojima respiratorne infekcije konstatno lebde;
  • Temperaturnim razlikama ( jutro – dan) i ne prilagođenom odevanju;
  • Boravakom već obolele dece u kolektivima. Na ovaj način zaraza se samo širi.

 

Međutim, umesto da se fokusiramo na bolest, predlažemo vam, da se stavite akcenat na jačanje imuniteta vašeg deteta. Ojačan imunitet je dobar saveznika. To je preduslov da virusna infekcija traje kraće i kao i da ne dođe do komplikacija koje bi produžile bolest.

 

5 saveta kako da ojačate imunitet deteta

 

  1. Dobra i uravnotežena ishrana

Kao snažna potpora dobrog imunitetu, dečija ishrana treba da bude raznovrsna.  U ishranu je neophodno uključiti: sveže voće i povrće, orašaste plodove, semenke, mahunarke, integralne žiratice, meso, ribu i jaja.

Pri tome, ograničiti unos šećera i industrijskih prerađevina bogatih aditivima, kojima se produžava vek trajanja industrijskih proizvoda. Aditivi iz hrane su česti izazivači alergijskih reakcija kod dece, koja dodatno slabi imuni sistem.

 

  1. Obezbediti detetu dovoljno sna

Deci je potrebno tokom noći između 10h-12h sati sna ( u zavisnosti od uzrasta) dok je deci do 6 godina potrebna i dnevna dremka u trajanju od 1h- 2h. Kvalitetan san pomaže organizmu da se odmori, oporavi i priprmi za nove svakodnevne aktivnosti.

 

  1. Vreme za igru i boravak na svežem vazduhu i tokom jeseni i zime

Sa dolaskom jeseni i broj dečijih „obaveza“ raste. Neretko iz vrtića/ škole, deca idu pravo u sedišta automobila, a iz njih u novu zatvorenu prostoriju. Školicu sporta, školu jezika, školu matematike… Dok se vreme provedeno na vazuhu u opuštenoj igri smanjuje.

Bez obzira na vremenske uslove, obezbedite svakog dana deci, a i sebi, bar 30 minuta na svežem vazduhu, adekvatno odeveni. Ovo je dobro za imunitet ali i dobar san.

  

  1. Uvedite detetu Vitamin D, kao dodatak ishrani.

Pedijatri preporučuju da se bebama daje vitamin D u obliku kapi, svaki dan do 1 godine života, a u drugoj godini, tokom zimskih meseci. Ovo je jedan od načina da se obezbedi pravilan rast i razvoj kostiju i zuba kod dece i spreči moguća pojava rahitisa.

Preporuke novijeg datuma su, da se ovaj vitamin redovno uzima putem suplemenata od početka oktobra do kraja marta, kako od dece tako i od strane odraslih.

Adekvatan nivo ovog vitamina je osnova jakog imuniteta i preventiva za mnoga oboljenja. Više o značaju vitamina D pročitaj ovde.

 

  1. Negujte crevnu floru i dobre probiotkse bakterije

 Probiotici su dobre bakterije crevne flore, koje brane naša creva od patološke flore ( virusa i bakterija). Probiotike bakterije su sastavni deo jogurta, kefira i odredjenih vrsta sireva. Dok se usled isticanja njihovog značaja, probioticima obogaćuju i drugi prehrambeni proizvoidi.

Kada je iz nekog razloga smanjen broj prirodnih bakterija u digestivnom trakt, možemo ih obnoviti i putem probiotskih suplemenata. Probiotici su potpuno prirodni preparati i zato ne mogu nikako da vam naškode.

 

 

Članak Ojačajte IMUNITET deteta pred zimski period se pojavljuje prvo na Beo-Lab Laboratorije.

Izvor: Beo-Lab, http://www.beo-lab.rs,