Parodontopatija kod adolescenata

Parodontopatija kod adolesenata nije redak slučaj.

Parodontopatija je nakon karijesa najrasprostranjenija bolest koju najčešće izaziva loše oralno zdravlje. Smatra se da 6 od 10 ljudi u svetu pati od ovog problema, dok su u našoj zemlji poražavajući podaci. Čak 70 odsto stanovništva Srbije u jednom trenutku svog života se javlja stomatologu zbog krvarenja desni.

Na žalost, strah od stomatologa, koji je izraženiji kako kod male, tako i kod starije dece, dovodi od problema sa desnima u adolescentskom periodu.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu, Lumident Studio vam skreće pažnju kako nastaje parodontopatija kod adolescenata.

Parodontopatija kod adolescenata – klinička slika se razlikuje od one kod odraslih pacijenata

Parodontopatija kod adolescenata ili agresivna parodontopatija je ozbiljno oboljene koje progresivno napreduje, pa može da dovede do gubitka zuba. Obično se javlja od 11. do 13. godine i češća je kod devojčica.

Parodontoza kod dece

Prema broju zahvaćenih zuba agresivna parodontopatija kod adolescenata se može podeliti u dve grupe: lokalizovanu i generalizovana.

Prvu karakteriše neznatna promena na gingivi i simetrija u pogledu zahvaćenosti. Ovom grupom pogođeni su samo pojedini zubi.

Dok je drugi generalizovani oblik daleko ozbiljniji i zahvata sve zube.

Za razliku od odraslih, parodontopatija kod adolescenata ne pokazuje jasnu sliku, tj. simptomi su gotovo neprimetni.

Deca i roditelji ih zanemaraju, pa se dečiji stomatolog obično susreće sa već formiranim parodontalnim džepovima. Tada lečenje ne pokazuje dobre rezultate, jer ova bolest kod dece veoma brzo napreduje.

Parodontopatija kod adolescenata – uzroci

Parodontopatiji kod adolesenata, kao i kod odraslih, izaziva dentalni plak. Glavni uzrok njegove pojave, a samim tim i oboljenja desni, jeste loša oralna higijena. Ona podrazumeva, pre svega, neredovno pranje zuba. Zatim i nepravilnu tehniku pranja, pa je veoma važno zube pravilno i temeljno prati nakon svakog obroka.

Izbor neadekvatne četkice i odlaganje njene zamene, takođe, utiče na loše oralno zdravlje. Čim se primeti deformacija četice, neophodno je zameniti je. Što znači da se zamena novim treba vršiti češće nego kod odraslih.

Naravno, redovne kontrole kod dečijeg stomatolaga su osnova oralne higijene. One su, ujedno, preventiva za karijes, parodonopatiju i mnoge druge probleme koji se mogu pojaviti.

Iako je parodontopatija kod adolescenata uslovljena higijenom, ona nije jedini uzrok. U nekim slučajevima, mada veoma retko, zaslužan je nasleđeni imunološki deficit u lokalnoj odbrani od bakterija koje produkuju toksine, koji razaraju desni i ligament, koje vezuje zube za viličnu kost.

Kao faktori navode se i bruksizam, odnosno stiskanje i škrgutanje zubima kod dece, smanjen imunuloški sistem, pojava dijabetesa u detinjstvu…

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

Lečenje parodontopatije kod adolescenata podrazumeva po nekada i hirurški tretman, kao i protetsku rehabilitaciju i stalne kontrole.

Da biste sačuvali zdravlje zuba i usne duplje, tu je Lumident Studio. Specijalisti parodontologije i oralne medicine sa iskustvom u lečenju adolescenata zaslužni su da ova stomatološka ordinacija u centru Beograda postane mesto koje vaša deca posećuju bez straha.

 

Чланак Parodontopatija kod adolescenata се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/