Parodontopatija kod dece

Parodontopatija kod dece nije redak slučaj.

Parodontopatija je nakon karijesa najrasprostranjenija bolest koju najčešće izaziva loše oralno zdravlje. Smatra se da 6 od 10 ljudi u svetu pati od ovog problema, dok su u našoj zemlji poražavajući podaci. Čak 70 odsto stanovništva Srbije u jednom trenutku svog života se javlja stomatologu zbog krvarenja desni.

Na žalost, strah od stomatologa, koji je izraženiji kod mališana, dovodi od problema sa desnima u detinjstvu.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu, Lumident Studio vam skreće pažnju kako nastaje parodontoza kod dece.

Parodontopatija kod dece – klinička slika se razlikuje od one kod odraslih pacijenata

Parodontopatija kod dece ili agresivna parodontopatija je ozbiljno oboljene koje progresivno napreduje, pa može da dovede do gubitka zuba i pre 20. godine života. Zbog toga je parodontologija svrstava u najteži oblik parodontoze. Obično se javlja od 11. do 13. godine i češća je kod devojčica.

Parodontoza kod dece

Prema broju zahvaćenih zuba parodontopatija kod dece se može podeliti u dve grupe: lokalizovanu i generalnu.

Prvu karakteriše neznatna promena na gingivi i simetrija u pogledu zahvaćenosti. Ovom grupom pogođeni su samo sekutići i prvi molarni zubi.

Dok je drugi generalizovani oblik daleko ozbiljniji i zahvata sve zube.

Za razliku od odraslih, parodontopatija kod dece ne pokazuje jasnu sliku, tj. simptomi su gotovo neprimetni.

Deca i roditelji ih zanemaraju, pa se dečiji stomatolog obično susreće sa već formiranim parodontalnim džepovima. Tada lečenje ne pokazuje dobre rezultate, jer ova bolest kod dece veoma brzo napreduje.

Parodontopatija kod dece se može pojaviti i na mlečnim zubima

Od prvog dana rođenja desni beba su ugroženi. Još pre pojave prvih zuba na njima se lepe bakterije. Kako bebe duže spavaju smanjeno je lučenje pljuvačke koja ima funkciju čišćenja usne duplje, pa je za očuvanje desni neophodno posle svakog obroka brisati sterilom gazom bebina usta, nepce i desni.

Ukoliko se od rođenja ne primenjuje oralna higijena kod dece desni će postati podložnije upalnim procesima kada krenu da niču mlečni zubi.

Parodontopatija kod dece – uzroci

Parodontopatiji kod dece, kao i kod odraslih, izaziva dentalni plak. Glavni uzrok njegove pojave, a samim tim i oboljenja desni, jeste loša oralna higijena. Ona podrazumeva, pre svega, neredovno pranje zuba. Zatim i nepravilnu tehniku pranja, pa je veoma važno da roditelji kontrolišu svaki potez četkicom svog mališana. Izbor neadekvatne četkice i odlaganje njene zamene, takođe, utiče na loše oralno zdravlje. Roditelji treba da imaju u vidu da deca često žvaću četkice prilikom pranja. Što znači da se zamena novim treba vršiti češće nego kod odraslih.

Naravno, redovne kontrole kod dečijeg stomatolaga su osnova oralne higijene. One su, ujedno, preventiva za karijes, parodonopatiju i mnoge druge probleme koji se mogu pojaviti.

Iako je parodontopatija kod dece uslovljena higijenom, ona nije jedini uzrok. U nekim slučajevima, mada veoma retko, zaslužan je nasleđeni imunološki deficit u lokalnoj odbrani od bakterija koje produkuju toksine, koji razaraju desni i ligament, koje vezuje zube za viličnu kost.

Kao faktori navode se i bruksizam, odnosno stiskanje i škrgutanje zubima kod dece, smanjen imunuloški sistem, pojava dijabetesa u detinjstvu…

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

Lečenje parodontopatije kod dece podrazumeva po nekada i hirurški tretman, kao i protetsku rehabilitaciju i stalne kontrole.

Da biste sačuvali zdravlje zuba i usne duplje najmlađih, tu je Lumident Studio. Specijalisti parodontologije i oralne medicine sa iskustvom u lečenju dece zaslužni su da ova stomatološka ordinacija u centru Beograda postane mesto koje mališani posećuju bez straha.

 

Чланак Parodontopatija kod dece се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/