Parodontoza kod dece

Parodontoza kod dece nije redak slučaj.

Parodontoza je nakon karijesa najrasprostranjenija bolest koju najčešće izaziva loše oralno zdravlje. Smatra se da 6 od 10 ljudi u svetu pati od ovog problema, dok su u našoj zemlji poražavajući podaci. Čak 70 odsto stanovništva Srbije u jednom trenutku svog života se javlja stomatologu zbog krvarenja desni.

Na žalost, strah od stomatologa, koji je izraženiji kod mališana, dovodi od problema sa desnima u detinjstvu.

Najbolja stomatološka ordinacija u Beogradu, Lumident Studio vam skreće pažnju kako nastaje parodontoza kod dece.

Parodontoza kod dece – klinička slika se razlikuje od one kod odraslih pacijenata

Parodontoza kod dece ili juvenilna parodontopatija je ozbiljno oboljene koje progresivno napreduje, pa može da dovede do gubitka zuba i pre 20. godine života. Zbog toga je parodontologija svrstava u najteži oblik parodontoze. Obično se javlja od 11. do 13. godine i češća je kod devojčica.

Parodontoza kod dece

Prema broju zahvaćenih zuba parodontoza kod dece se može podeliti u tri grupe.

Prvu karakteriše neznatna promena na gingivi i simetrija u pogledu zahvaćenosti. Ovom grupom pogođeni su samo molari i sekutići.

Drugi oblik obuhvata pojedine zube, dok je treći generalizovani i zahvata čitav potporni aparat.

Za razliku od pojave kod odraslih, parodontoza kod dece ne pokazuje jasnu sliku, tj. simptomi su gotovo neprimetni.

Deca i roditelji ih zanemaraju, pa se dečiji stomatolog obično susreće sa već formiranim parodontalnim džepovima. Tada lečenje ne pokazuje dobre rezultate, jer ova bolest kod dece veoma brzo napreduje.

Parodontoza kod dece se može pojaviti i na mlečnim zubima

Od prvog dana rođenja desni beba su ugroženi. Još pre pojave prvih zuba na njima se lepe bakterije. Kako bebe duže spavaju smanjeno je lučenje pljuvačke koja ima funkciju čišćenja usne duplje, pa je za očuvanje desni neophodno posle svakog obroka brisati sterilom gazom bebina usta, nepce i desni.

Ukoliko se od rođenja ne primenjuje oralna higijena kod dece desni će postati podložnije upalnim procesima kada krenu da niču mlečni zubi.

Parodontoza kod dece – uzroci

Parodontozu kod dece, kao i kod odraslih, izaziva dentalni plak. Glavni uzrok njegove pojave, a samim tim i oboljenja desni, jeste loša oralna higijena. Ona podrazumeva, pre svega, neredovno pranje zuba. Zatim i nepravilnu tehniku pranja, pa je veoma važno da roditelji kontrolišu svaki potez četkicom svog mališana. Izbor neadekvatne četkice i odlaganje njene zamene, takođe, utiče na loše oralno zdravlje. Roditelji treba da imaju u vidu da deca često žvaću četkice prilikom pranja. Što znači da se zamena novim treba vršiti češće nego kod odraslih.

Naravno, redovne kontrole kod dečijeg stomatolaga su osnova oralne higijene. One su, ujedno, preventiva za karijes, parodontozu i mnoge druge probleme koji se mogu pojaviti.

Iako je parodontoza kod dece uslovljena higijenom, ona nije jedini uzrok. Genetika igra ključnu ulogu za nastanak. Primećeno je da se bolest javlja kod dece čije majke imaju isti problem. Kao faktori navode se i bruksizam, odnosno stiskanje i škrgutanje zubima kod dece, smanjen imunuloški sistem, pojava dijabetesa u detinjstvu…

stomatoloska ordinacija lumident studio beograd

Da biste sačuvali zdravlje zuba i usne duplje najmlađih, tu je Lumident Studio. Specijalisti parodontologije i oralne medicine sa iskustvom u lečenju dece zaslužni su da ova stomatološka ordinacija u centru Beograda postane mesto koje mališani posećuju bez straha.

 

Чланак Parodontoza kod dece се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/