Peptidi – oko nas i u nama

Proces starenja je prirodan i očekivan, ali bez obzira na to, opravdana je želja da što duže zadržimo odraz mladosti, zategnutost, jedrost i svežinu lica i tela. Strukturne promene vezane za biološko starenje dovode do postepenog gubitka funkcije organa i pojave znakova starenja organizma. Peptidi imaju protektivno dejstvo na tkiva i organe kako u normalnim, uslovima, tako i u patološkim stanjima. Oni pre svega jačaju kožu, koja je ne zaboravimo najveći organ imunog sistema.

Šta su peptidi?

Peptidi (gr. πεπτός) su kratki lanci amino kiselina koji utiču na sintezu belančevina. Oni imaju istu hemijsku strukturu kao proteini, ali su manje dužine. Njihovo osnovno svojstvo je mala zapremina i laka apsorpcija u tkiva.  Aplikovani na kožu, peptidi prolaze ne samo kroz slojeve kože do mezoderma, već i do same ćelije, kroz ćelijsku membranu i citoplazmu. Prema broju aminokiselina razlikuju se u se dipeptidi, tripeptidi, tretrapeptidi, dok su polipeptidi zapravo peptidi sa velikim brojem aminokiselina. 

Delovanje

Peptidi utiču na organizam tako što pokreću proces podmlađivanja i obnove ćelija. Oni ostvaruju zaštitni efekat na organizam na ćelijskom nivou. Čuvaju ćelije od izlaganja toksinima, ubrzavaju metabolizam u ćelijama i uklanjaju iz njih otpadne materije, ali pre svega peptidi normalizuju rad organa, doprinose zasićenju hranljivim sastojcima i podstiču obnovu oštećenih tkiva. 

Za ceo organizam

Postoje prirodni, ali i veštački dobijeni peptidi. Na tržištu postoji veliki broj različitih preparata na bazi peptida, kao što su: peptidni bioregulatori u kapsulama, tečni peptidni kompleksi i kozmetika na ćelijskom nivou sa peptidima. Nakon brojnih studija, naučnici su otkrili da je uloga peptida u kontrolisanju procesa starenja veoma značajna, jer oni na bore deluju iznutra.  Sa druge strane peptidi  mogu pomoći  zarastanje rana, oporavak oštećene kože, kao i redukciju strija.

Peptida na tržištu ima u vidu dodataka ishrani, a kako svaki organ koristi određene peptide, takvi dodaci mogu biti namenjeni krvnim sudovima, jetri, mozgu, pankreasu, očima, bubrezima, itd. To znači da su peptidi korisni ne samo za zdravlje i dobar izgled kože, već i za celokupni ljudski organizam.

Saradnja sa drugim aktivnim sastojcima

Peptidi stimulišu proces obnove ćelija, mikrocirkulaciju, hidrataciju kože, unapređuju njenu teksturu i boju. Oni imaju najjače delovanje kada se kombinuju  uz dodatne aktivne sastojke, kao što su hijaluronska kiselina i prirodna ulja (maslinovo, ulje semenki grožđa, ulje jojobe), cink, bakar, koenzim i Q10. Deluju na odgađanje prvih znakova starenja, kao i na već oštećenu kožu gde revitalizuju i regenerišu tkivo, a oštećenja prirodno saniraju.

Kozmetika sa peptidima

Kada koristite kozmetiku sa peptidima, možete izabrati kreme ili serume. Ovaj tip kozmetike namenjen je prvenstveno zreloj koži. Serumi bi trebalo da deluju još jače nego kreme, jer su koncentrisaniji. Moraju se  koristiti duže vremena da bi se videli rezultati, u proseku 4-12 nedelje. Ukoliko ih kombinujete sa retinolom, ovaj period se dodatno skraćuje. U tom slučaju, najbolje je da peptide nanosite ujutru, a retinol uveče.

Vrste peptida

U prirodnoj formi, peptidi su veoma nestabilni i teško se vezuju, te kada se nanose na kožu, često neće uspeti da prodru u dublje slojeve, a i lako se razgrađuju. Upravo su iz ovih razloga naučnici su došli na ideju da sintetizuju peptide, čime se značajno povećava njihova efikasnost.

  • Palmitoil tetrapeptid – štiti kožu i potkožno tkivo od oštećenja koja najčešće nastaju usled upala. Kao sastojak krema protiv bora, on deluje tako što ciljano deluje protiv supstanci koje su odgovorne za upalu kože.
  • Palmitoil pentapeptid je sličan prethodnom, s tim što je njegovo primarno dejstvo skoncentrisano na stimulisanje proizvodnje kolagena.
  • Palmitoil oligopeptid podstiče regeneraciju kože tako što stimuliše proizvodnju kolagena, elastina i glikosaminoglikana. Pod dejstvom ovog peptida epidermis se zadebljava delujući slično retinolu, samo manje agresivno.
  • Acetil heksapeptid je neuropeptid koji opušta mišiće lica, sprečavajući nastanak novih bora i ublažavajući postojeće.

Namirnice

Iako peptida već prirodno ima u našem organizmu, oni se mogu unositi i putem ishrane. Glavni izvor peptida su namirnice životinjskog porekla. U grupu namirnica koje su najbogatije peptidima ubrajaju se jaja, tj. žumance, kao i mleko i mlečni proizvodi – pojedini sirevi i jogurt. Novija istraživanja pokazala su da se  veliki broj peptida nalazi u žitaricama, naročito kukuruzu i pirinču. Peptida ima i u pšenici, ali sa njom treba biti oprezan, naročito kod soba koje su osetljive na gluten. Soja se pokazala kao bogat izvor peptida koji ima blagotvorno dejstvo, na čitav organizam.

 

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

The post Peptidi – oko nas i u nama appeared first on Apoteka Laurus.

Izvor: Apoteke Laurus, https://apotekalaurus.rs/,