Prehlada ili grip?

Jesen i zima ne donose nam samo hladnije vreme, kišu i snek već i pojavu prehlade i/ili gripa.

Kakva je razlika između ova dva oboljenja?

I prehlada i grip spadaju u grupu kapljičnih infekcija koje se prenose kapljičnim putem. Tokom govora, kijanja, kašljanja zaražena ili obolela osoba izbacuje u svoju okolinu sitne kapljice koje sadržati  uzročnike oboljenja. Te kapljice putem vazduha dospevaju do drugih osoba ikoje ih udisanjem unosi u organizam, čime se bolest prenosi na zdrave osobe. Zdrava osoba se takođe može zaraziti i dotičući virusom inficirane površine i zatim ih prenoseći u svoj nos i usta.

Prehlada

Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, uobičajeno traje oko nedelju dana ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom.

Prehladu izaziva više od 200 vrsta virusa koji  napadaju sluznicu nosa, sinusa, grla i bronhija.

Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem. Glavobolja, bolovi u grlu kao i kašalj se takođe mogu javiti ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip.

Sezonski grip

Grip izaziva virus influence. Poznata su tri tipa influence: tip A, tip B i tip C. Virusi gripa  spadaju u vrlo promenljive viruse, a rezultat promena je nova varijanta virusa, koja u populaciji može da prouzrokuje epidemiju.

Sezonski grip nastaje naglo, uvek je praćen visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, osećajem umora i iscrpljenosti i suvim, neugodnim kašljem. Za razliku od prehlade začepljenost nosa i kijanje se kod gripa se ređe javljaju.

 Kako pomoći sebi:

  • Unosite  što više toplih napitaka (čajevi, pileća supa..) i limunade
  • Konzumirajte što više svežeg voća i povrća ishrani zbog sadržaja vitamina, minerala,  antioksidansa  i biljnih vlakana
  • Vlažite vazduh u prostorijama u kojima se nalazite
  • Redovno provetravajte  prostorije u kojima boravite
  • Što više mirujte i odmarajte se

Terapija je uglavnom simptomatska

  • u slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperaturu (>380 C) možete koristiti lekove za snižavanje temperature
  • Grebanje u grlu se smanjuje sisanjem orbileta, upotrebom sprejeva za grlo i ispiranjem grla čajem od žalfije
  • Za smirivanje kašalja mogu se koristiti sirupi (najčešće biljnog porekla)
  • Protiv sekrecije iz nosa mogu pomoći inhalacije i sprejevi na bazi morske soli
  • Antibiotici vam neće pomoći, ne uzimajte ih bez konsultacije sa lekarom

Ako se posle dva-tri dana stanje ne poboljša,  ako se temperatura održava preko 39 ili se stanje pogorša pojavom novih simptoma obavezno se što pre javite izabranom lekaru.

 

Prim. dr Tatjana Egić

Članak Prehlada ili grip? se pojavljuje prvo na Dom zdravlja Novi Sad.

Source: Dom zdravlja Novi Sad, http://dzns.rs/