Prevencija erektilne disfunkcije

Muška neplodnost je nešto sasvim različito od impotencije. Muškarac koji ne može održati erekciju, može u svakom drugom pogledu biti savršeno normalan i sposoban za oplodnju. Prerana ejakulacija, kada do orgazma dolazi suviše brzo da bi se zadovoljio neki od partnera, razlikuje se od impotencije. Za postizanje erekcije potrebno je nekoliko preduslova:

  • odgovarajuće emotivno stanje svesti
  • hipofiza normalne funkcije
  • odgovarajući nivo testosterona
  • neoštećen mozak i živčani sistem
  • dotok odgovarajuće količine krvi u penis

Održavanje opšteg zdravstvenog stanja

Obzirom da je impotencija u mnogim slučajevima uzrokovana smanjenim dotokom krvi iz blokiranih arterija, važno je održavati iste životne navike koje imaju oni iz visoko rizične grupe srčanih bolesnika. Ove navike uključuju: ishranu bogatu svežim voćem i povrćem, integralnim žitaricama i vlaknima, s niskim sadržajem zasićenih masti i natrijuma. Konzumiranje alkohola treba biti umereno. Izuzetno je važno redovno vežbanje, a vrlo je važno prestati pušiti.

Česte erekcije

Impotenciju može sprečiti stalna polna aktivnost. Česte erekcije stimulišu dotok krvi u penis. Važno je napomenuti da su erekcije najjače u snu, neposredno pre buđenja. Jesen je godišnje doba kada su nivoi muških hormona najviše, a polna aktivnost najčešća.

Kegelove vežbe

Kegelova vežba je jednostavna vežba koju najčešće praktikuju muškarci s urinarnom inkontinencijom i trudnice. Može pomoći i u slučajevima gde je erektilna disfunkcija posledica poremećene krvne cirkulacije. Osnovna tehnika sastoji se od stezanja i opuštanja mišića male karlice koji kontrolišu uriniranje. Kako je mišić unutrašnji i teško ga je izolirati, lekari često preporučuju vežbe za vreme mokrenja. Preporučuje se mišić stezati sve dok se mlaz urina ne uspori ili prekine, a zatim ga opet pustiti. Potrebno je napraviti 5-15 kontrakcija, svaka u trajanju od 10 sekundi. Vežba se sprovodi 3-5 puta dnevno.

Promena leka ili doze leka koji uzrokuje impotenciju

Ukoliko je problem uzrokovan nekim lekom, potrebno je da pacijent s lečnikom razmotri njegovu alternativu ili smanjenje doze. U lečenju visokog krvnog pritiska, manja je verovatnoća da će npr. ACE inhibitorni, za razliku od mnogih drugih preparata, uzrokovati seksualnu disfunkciju.

Psihoterapija i bihevioristička terapija

Često se impotencija, bez obzira na etiologiju, leči nekim oblikom psihološke, biheviorističke, seksualne ili kombinovane terapije. U takvim slučajevima dobro je uključiti i partnera, bez obzira da li je seksualna terapija deo lečenja ili nije. Terapija može olakšati period adaptacije nakon početka ili po završetku lečenja.

Istraživanja urologa su pokazala da poremećaj erekcije napreduje s godinama. Pre tridesete godine života na poremećaj erekcije žali se samo 2% muškaraca, ali posle 42. godine na sličnim tegobama žali se čak 42% muškaraca. Tokom godina, teškoće u održavanju erekcije se povećavaju pa nakon pedesete godine života uspešan seksualni život ima samo 39% muškaraca.

Biljne kapi babin zub – Tribulus Terrestris je u tradicionalnoj medicini mnogih zemalja zastupljen od davnina, koristi se već hiljadama godina unazad. Stari Grci su ga upotrebljavali kao diuretik kao i za poboljšanje opšteg samopouzdanja i raspoloženja. U Kini je biljka babin zub upotrebljavana za oboljenja srca i krvnih sudova, jetre, bubrega. Najčešće se babin zub – tribulus terrestris preporučuje kao afrodizijak mada ima i mnoga druga blagotvorna i lekovita dejstva na organizam.

Trenutno, lekari i specijalisti sve ređe koriste izraz „impotencija“ sobzirom na negativne konotacije koje ova reč označava. Češće se mogu čuti izrazi „erektilne disfunkcije“!

Članak Prevencija erektilne disfunkcije se pojavljuje prvo na Mediflora.

Izvor: Mediflora, http://mediflora.rs/,