Priprema za Uzorokovanje genitalnih briseva

Shvatamo koliko je poseta ginekologu intimna stvar i koliko je važno redovno obavljati godišnje, preventivne ginekološke preglede.

Ali imamo u vidu,  da je kod iznanadnih pojava tegoba u predelu vagine ( svraba, peckanja, pojačanog sekreta neprijatnog mirisa, i sl.)  jednostavnije obaviti osnovnu, polaznu dijagnostiku u privatnoj laboratoriji kao što je naša.

Cervikalne i vaginalne briseve u prostorijama BEO-Lab laboratorija uzorkuje medicinsko osoblje, u prostoriji posebno namenjenoj i opremljenoj za za ovu namenu. U njoj vam obezbeđujemo potpunu privatnost.

 

Postupak pri dolasku u našu laboratoriju za uzorokovanje

 

Pre samog uzorkovanja brisa, pacijentkinji se uzimaju osnovni lični podaci: ime i prezime, datum rođenja i način dostavljanja rezultata ( lično preuzimanje, putem mail-a ili putem aplikacije WEB rezultati).

Zatim se beleže razlozi dolaska na genitalno uzorkovanje. Da li ste upućeni od strane svog lekara/ginekologa ili dolazi samoinicijativno zbog prisutnih tegoba, sumnje na infekciju prenetu polnim putem ili zbog kontrolnog pregleda posle terapije, i sl.

Nakon toga ostavljamo vam prostora da se pripremite za postupak uzorkovanja ( oslobodite donji deo stomaka i vaginu), udobno smestite na ginekološku stolicu i opustite.

 

Pacijentkinja se za uzorkovanje briseva priprema na isti način kao i kod ginekološkog pregleda.

 

genitalnih briseva

 

Neophodno je da pri uzimanju briseva opustite mišiće karlice, čime omogućavate jednostavno i nesmetano stavljanje sterilnog spekuluma. Spekuluma je plastični/metalni umetak kojim se razmaknu zidovi vagine i napravi prostor za pravilno uzimanje briseva.

 

PRAVILNA priprema za uzorokovanje genitalnih briseva

 

Preduslov za dobijanje validnih laboratorijskih rezultata je da je uzeti uzorak vaginalnog i cevikalnog brisa  adekvatan i kvalitetan. Za adekvatnost i kvalitet uzorka,  veoma je važno da se pacijentkinja  pravilno pripremite za uzorkovanje.

Poštujte ova jednostavna pravila. A koliko neko od njih prekršite, odložite dolazak na uzrokovanje za naredni dan.

 

  • Dve večeri pre uzrokovanja ne treba koristiti vaginalne tablete (bilo koju vrstu vaginaleta pa i biljnih);
  • Ukoliko ste bili na konkretnoj terapiji pa dolazite na kontrolni pregled, od završetka primene propisane terapije mora da prođe 72h;
  • Veče pre uzorkovanja ne vršiti unutrašnje ispiranje vagine;
  • Bez seksualnih odnosa dan pre uzorkovanja ( tj u poslednjih 24h);
  • Uzimanje uzorka najbolje od 10 dana od početka ciklusa ( menstruacije);
  • Jutro pred dolazak u laboratoriju, oprati genitalnu regiju blagim sapunom i toplom vodom, i obući čist veš.

 

Standardno uzorkovanje genitalnog brisa 

 

Dve osnovne analize vaginalnog i cevikalnog brisa su analiza na bakterije ( bakteriološki bris ) i analiza na gljivice ( mikološki bris).

Bakteriološki ( da li ima infekcije uzrokovane određenimpatogenim bakterijama) i mikološki ( da li postoji infekcija uzrokovana gljivicama pre svega Candidom).

Rezultati će sadržati izolovanu konkretnu bakteriju ( ako infekcija istom postoji) i analizu osetljivosti te bakterije na anatibiotike. Takozvani antibiogram

U slučaju infekcije izazvane gljivicama, biće izolovana konkretnja gljivica koja izaziva predočene tegobe.

 

Dodatni genitalni brisevi 

 

Hlamidije, mikoplazme i ureaplazme su najčešći uzročnici seksualno prenosivih bolesti koje izazivaju hronična oboljenja genitalnih organa, često praćena sterilitetom.

Različitim metodama, poslednje generacije, utvrđujemo po ličnom zahtevu, dodatnim uzorkovanjem,  njihovo prisustvo u cervikalnom brisu žene.

A za mikoplazme i ureaplazme se ispituje i dodatna ostljivost na antibiotike i prilaže antibiogram.

Za sve rezultate dobijene u našoj laboratoriji dodatno tumačenje istih možete dobiti od našeg medicinkog osoblja, koje će vas po potrebi uputiti na vašeg lekara ili ginekologa

Mi našim pacijentima pružamo PODRŠKU kroz davanje uputstava, kako da se adekvatno pripreme i uputite u procedure pravilnog sakupljanja i čuvanja određenih vrsta uzoraka. A  sve kao osnova da bi dobijeni laboratorijski rezultati bili pouzdani i tačni.

Pripremu za neke od najčešćih analiza pročitajte ovde

Članak Priprema za Uzorokovanje genitalnih briseva se pojavljuje prvo na Beo-Lab Laboratorije.

Izvor: Beo-Lab, http://www.beo-lab.rs,