Saznaj svoj status – povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a

Zvanično dostupni podaci potvrđuju da u Srbiji trenutno živi 2562 оsоbе inficirаne HIV-оm, a procenjuje se da još oko 1000 osoba ne zna da je zaraženo. Stručnjaci apeluju da je pravovremno testiranje ukoliko postoji sumnja na infekciju, od vitalnog značaja za uspešan tok lečenja. Većina novootkrivenih HIV pozitivnih osoba je uzrasta 20 – 49 godina od kojih je svaka četvrta  mlađa od 29 godina.

 

  1. decembra 2018. po trideseti put obeležen je Svetski dan borbe protiv HIV-a. Brojne akcije, širom sveta, imaju za cilj da podignu svest javnosti o infekciji HIV-ovom, da istaknu važnost u prevenciji zaraze i ukažu na dostupne terapije. Tim povodom, svi građani mogli su da obave besplatno testiranje uz konsultacije u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd.

 

Terapija HIV infekcije u Srbiji je savremena, besplatna i dostupna svim pacijentima. Ipak, zabrinjava  podatak da  je svake godine u značajnom porastu broj obolelih osoba. Takođe, znatan procenat inficiranih odlučuje se za  početne analize tek u odmakloj fazi bolesti, kada su smanjene mogućnosti za blagovremeno preduzimanje odgovarajućih zdravstvenih mera.

 

Ko može da oboli?

Centar za kontrolu bolesti (CDC) u Atlanti, u SAD – 5. juna 1981. godine definisao je pojavu novog, do tada nepoznatog oboljenja (kasnije nazvanog) AIDS. Početak epidemije HIV/AIDS-a vezuje se baš za ovaj datum. Svaka  osoba može da se zarazi i oboli,  bez obzira na pol ili rasu, ukoliko  je u nekom periodu života imala oblik rizičnog ponašanja. Virus  HIV-a putuje preko krvi, sperme, presemene tečnosti, vaginalnog sekreta i majčinog mleka.

https://www.cdc.gov/

 

Kratak podsetnik

Hiv se najčešće prenosi seksualnim putem (u 89% slučajeva), ali i na sledeće načine:

  • Upotrebom igala i špriceva
  • Sa zaražene majke na dete (tokom trudnoće, porođaja i dojenja)
  • Pirsingom i tetovažom (ukoliko se koristi nesterelizovana oprema)
  • Razmenom higijenskog pribora sa HIV zaraženom osobom (četkica za zube, brijač, itd.)
  • Poljupcem (ukoliko postoji ranica u ustima zaražene osobe)

 

Testiranje

Testiranje traje 20 minuta i može se obavljati toko cele godine. Ono je anonimno, ne zakazazuje se i ne zahteva lekarski uput. Može se obaviti u 24 zavoda i instituta za javno zdravlje širom Srbije, kao i u privatnim laboratorijama. Nisu potrebne fizičke pripreme, niti je bitno doba dana. Otkrivanje HIV infekcije u prvih šest meseci, od ključne je važnosti da bi terapija dala željene rezultate. Imajte na umu da dobijanje preciznih rezultata zavisi od vremena kada ste bili izloženi virusu – potrebno je da prođe između dva i tri meseca da bi se na testu mogla videti HIV antitela.

 

Period „prozora“

Vremenski period od momenta kada se dogodila infekcija do dana kada se testovima mogu otkriti antigeni

i antitela na HIV – naziva se „period prozora“. U tom periodu po pravilu se ne mogu dokazati antitela koja su specifična za HIV. U ređim slučajevima kod nekih osoba, prisustvo virusa otkriva se tek posle godinu dana od infekcije. Sa druge strane ovaj vremenski interval je jako rizičan, jer  inficirana osoba ne samo da je sposobna da prenese virus drugoj osobi, već se period prozora smatra „najinfektivnijim periodom“ u smislu lakoće prenošenja virusa.

 

 

Šta je HIV, a šta je AIDS?

SIDA (syndrome d’immunodéficience acquiseili) ili AIDS (acquired immune deficiency syndrome) je bolest imunog sistema. Nju uzrokuje virus HIV (humani imunodeficijentni virus), koji pogađa ljudski imuni sistem i otežava borbu protiv bakterija, virusa, infekcija i bolesti. Drugim rečima, HIV pozitivna osoba ne mora u svim slučajevima da oboli od side.

 

Kako se ne može dobiti HIV?

Bez obzira na činjenice, inficirane osobe su često diskriminisane u svom okruženju. Strah izazvan predrasudama i neznanjem o tome kako se HIV virus prenosi, dovodi do izbegavanja i odbacivanja inficiranih. HIV se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktima, čak ni kada ljudi žive ili rade zajedno, ili pohađaju istu školu. Ne prenosi se rukovanjem, preko toaleta, u bazenima, ubodima insekata ili ugrizom životinja, priborom za jelo, u gradskom prevozu i  preko vazduha.

 

Da li postoji lek za AIDS?

Još uvek ne postoji lek koji bi eliminisao virus iz organizma. Međutim, još od 1994. god. u svetu, a poslednjih nekoliko godina i kod nas primenjuje se visokoaktivna terapija, koja sprečava napredovanje infekcije i njena pravovremena redovna primena omogućava zaraženim osobama da nastave da vode uobičajen život, uz pridržavanje dobrih saveta i preporuka.

 

VAŽNO: informacije koje su date u ovom tekstu su informativnog karaktera i nisu namenjene za dijagnostiku ili lečenje bilo koje vrste!

The post Saznaj svoj status – povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a appeared first on Apoteka Laurus.

Source: Apoteke Laurus, https://apotekalaurus.rs/