Simptomi poremećaja rada štitne žlezde

Štitna žlezda se nalazi ispod grkljana i proizvodi hormone štitnjače koji regulišu, između ostalog, telesnu temperaturu, metabolizam i rad srca. Stvari se mogu pogoršati kada štitnjača radi premalo ili previše.

Štitna žlezda leptirastog oblika u vratu, može imati dramatičan uticaj na brojne telesne funkcije. Ako ste žena iznad 35 godina, izgledi za poremećaj štitne žlezde, prema nekim procenama, viši su od 30 posto.

Bolovi u mišićima i zglobovima

Bolovi u mišićima i zglobovima, slabost u rukama mogu biti simptomi problema sa štitnjačom.

Nelagodnost u vratu

Osećaj da vam je otekao vrat, promukao glas i vidljivo proširena štitnjača mogu biti znakovi da imate “gušu” – simptom bolesti štitnjače.

Promene na kosi i koži

Kosa i koža su posebno osetljivi na bolesti štitne žlezde. Gubitak kose često je povezan s problemima štitne žlezde. Ako vam kosa opada ili je krhka, gruba i suva to može biti znak da imate hipotireozu. Koža često postaje gruba, gusta i suva. Često dolazi do i opadanja ivica obrva.

Problemi s crevima

Težak i dugotrajni zatvor često je povezan s hipotireozom, kao i proliv i sindrom iritabilnog creva.

Neredovna menstruacija

Teške i bolne menstruacije često su povezane s hipotireozom, kao i kratkotrajne menstruacije. Neplodnost takođe može biti povezana s bolestima štitne žlezde.

Porodična istorija bolesti

Ako u porodici imate istoriju problema sa štitnjačom, imate veći rizik od bolesti štitne žlezde. Obratite pažnju na bilo kakve priče o žlezdama, gušavosti ili debljanju u porodici.

Problemi s holesterolom

Ako imate visok holesterol uprkos tome što pazite na prehranu, vežbate ili pijete lekove za snižavanje holesterola, to može biti znak hipotireoze. Neobično nizak nivo holesterola takođe može biti znak hipertireoze.

Depresija i teskoba

Depresija ili teskoba – uključujući i iznenadni napadaj panike – mogu biti simptomi bolesti štitne žlezde. Hipertireoza je često povezana s anksioznošću ili napadajima panike. Ako ste depresivni iako pijete antidepresive, to može biti znak da patite od bolesti štitne žlezde.

Promena mase

Ako vežbate i pazite na unos masnoća u organizam, a nikako ne gubite na težini, to je znak problema s štitnjačom. Poteškoće s gubitkom težine mogu biti znak hipotireoze. Neobjašnjive promene težine mogu biti znakovi i hipotireoze i hipertireoze.

Umor

Osećaj iscrpljenosti kada se probudite, osećajući kao da vam 8 sati sna nije dovoljno i da ne možete funkcionisati tokom dana može biti znak problema sa štitnom žlezdom.

Tirox biljne kapi za regulisanje rada štitne žlezde se koriste za lečenje bolesti poremećaja rada štitne žlezde:

  • za benignu eutiroidnu gušavost kod pacijenata s normalnom funkcijom štitne žlezde,
  • za sprečavanje ponovne pojave gušavosti posle operacije,
  • kod smanjenog lučenja hormona,
  • za sprečavanje ponovne pojave tumora kod pacijenata s karcinomom štitne žlezde,
  • za uspostavljanje ravnoteže hormona štitnjače i
  • kada se pojačano lučenje hormona leči antitiroidnim lekovima.

Članak Simptomi poremećaja rada štitne žlezde se pojavljuje prvo na Mediflora.

Izvor: Mediflora, http://mediflora.rs/,