Sindrom pekućih usta

Sindrom pekućih usta ili stomatopiroza je idiopatska tegoba koja se opisuje kao osećaj žarenja ili pečenja jezika, gornjeg dela usne šupljine, desni, unutrašnjeg dela obraza, usana i grla.

Problem se javlja iznenada, spontano i promenljivog je intenziteta. Tako, na primer, pacijent se može probuditi bez ikakvog simptoma da bi se oni pojavili nakon izvesnog vremena. Kako dan odmiče pečenje se pojačava ili se njegova jačina menja u intervalima. Takođe, tegobe se mogu javiti odmah nakon buđenja i trajati čitav dan, pa osoba od bola ne može da ima miran san.

Osećaj nelagode i bola deluje frustrirajuće na pacijenta dovodeći do uznemirenosti i promena u raspoloženju. Samim tim utiče na kvalitet života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Imajući ovo u vidu, sindrom pekućih usta ne treba olako shvatiti, već na vreme treba potražiti stručnu pomoć. Lumident Studio – Stomatološka ordinacija u centru Beograda vam skreće pažnju na uzroke nastanka problema.

Sindrom pekućih usta je kompleksno stanje

Sindrom pekućih usta ne dovodi do vidljivih kliničkih promena na sluznici usne šupljine, pa zato nije lako utvrditi njegovo postojanje. Takođe, treba isključiti nuspojeve prilikom upotrebe pojedinih lekova.

Afte u ustima

Pored osećaja pečenja i bolnih nadražaja, postoji niz drugih simptoma, kao što je promena u čulu ukusu. Čak kod 2/3 obolelih javlja se metalni ili gorak ukus, a nije redak slučaj da nastane i sindrom suvih usta.

Šta izaziva sindrom pekućih usta?

Tačan uzrok nastanka sindroma nije utvrđen. Primećeno je da je pojava naročito izražena kod žena u menopauzi, što je objašnjeno hormonskim poremećajem.

Nedostatak gvožđa i vitamina B, koji dovode do anemije, povezani su i sa pojavom sindroma pekućih usta. Ovu teoriju je potvrdilo sprovedeno istraživanje. Rezultati su pokazali da su kod čak 88 odsto pacijenata simptomi nestali nakon terapije vitaminom B.

U pojedinim slučajevima ne postoji jasni fizički uzrok, pa se sindrom pekućih usta objašnjava delovanjem psiholoških faktora. Naime, kod preko 50 odsto pacijenata problem se razvio zbog stresa, anksioznosti i depresije.

Sindrom pekućih usta je oralni problem

Sindrom pekućih usta može nastati i usled nošenja neadekvatnih mobilnih proteza. Odnosno, nekvalitetni stomatološki materijali od kojih se one izrađuju često mogu imati alergijsko dejstvo, pa njihovom promenom problem pečenja nestaje.

Tegobe često nastaju zbog osetljivosti na amalgam, što je još jedan od razloga koji svaki stomatolog navodi pacijentu koji ima stare plombe. Zamena za nove plombe je u toj situaciji neophodna.

Sindrom pekućih usta može da traje godinama

Prvi korak, kako bi ste se rešili ovog neugodnog problema je svakao poseta stomatologu. Na osnovu pregleda zuba i usne duplje mogu se utvrditi uzroci problema i odrediti lečenje.

Osim pregleda, stomatolog će kroz razgovor sa pacijentom detaljnije sagledati njegovo oralno zdravlje. Pa ako vaše navike podrazumevaju stalnu upotrebu vodice za usta na bazi alkohola, konzumiranje cigareta i gaziranih sokova, preporuka je da se makar dve nedelje prestane sa njihovim korišćenjem kako bi se utvrdilo da li oni izazivaju sindrom pekućih usta.

Ukoliko se ne otkrije oralni faktor, sledeći korak je povezivanje tegoba sa nekom drugom bolešću.

Sindrom pekućih usta

Simptomi sindroma pekućih usta neće sami nestati, već je neophodno da se otkrije izvor problema, a u tome vam može pomoći stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio.

 

 

 

Чланак Sindrom pekućih usta се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/