Sindrom suvih usta

Sindrom suvih usta ili kserostomija predstavlja problem smanjenog ili potpunog prestanka lučenja pljuvačke. Na šta ukazuje i njen naziv, jer na grčkom xeros znači “suv”, a stoma “usta”.

Pljuvačka je neophodna za normalno funkcionisanje organizma. Ona ima brojne funkcije – od olakšavanja govora, preko kvašenja hrane i formiranja zalogaja, pa do čišćenja usne duplje i zaštite od bakterija. Samim tim su karijes i drugi problemi zuba i usne duplje smanjeni.

U zdravim uslovima svake minute se luči 0,4 – 0,5 ml pljuvačke. Međutim, ako ta količina padne za 50 odsto, tj. ispod 0,2 ml u minuti, onda se javlja sindrom suvih usta.

Kserostomija se može javiti i promenom sastava pljuvačke.

S obzirom da je ova pojava subjetivna, stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio vam otkriva kako da prepoznate sindrom suvih usta.

Sindrom suvih usta nije bolest, već simptom

Prema istraživanju oko 20 odsto svetske populacije ima problem suvih usta. Mnogi toga nisu ni svesni, već to pripisuju suvom vazduhu u stanovima tokom zime zbog grejanja, preteranim konzumiranjem cigareta ili, pak, trenutnom stresu i nervozi.

Sindrom suvih usta se javlja kod starih ljudi. Odnosno, on je posledica prirodnog toka starenja.

Međutim, kao najčešći uzročnici navode se brojni lekovi. Pre svega, iz grupe amfetamina, antiparkisonika i opijata. Problem sa lučenjem pljuvačke nastaje i usled Sjögrenovog sindroma, Alchajmerove bolesti, nakon moždanog udara ili radioterapije glave i vrata.

Kao simptom bolesti vezuje se za dijabetes, bolesti bubrega i štitne žlezde, anemiju, sarkoidozu, amiloidozu i mnoge druge bolesti.

Sindrom suvih usta utiče na kvalitet života

Nedostatak pljuvačke otežava govor i gutanje hrane. Takođe, prisutna je stalna žeđ, žarenje i peckanja u ustima, kao i neprijatan zadah – halitoza.

Sindrom suvih usta

Osim ovih tegoba, kserostomija dovodi i do drugih, ozbiljnijih, a to su promena čula ukusa, oralna kandidijaza, infekcija pljuvačnih žlezda, gingivitis i paradentoza (parodontopatija). Nije redak slučaj da se pacijenti, usled ovog sindroma, žale da im smeta nošenje fiksne proteze.

Kako izlečiti sindrom suvih usta?

Prvi korak za lečenje kserostomije jeste utvrđivanje njegovog uzroka, to znači da stomatolog i lekari specijalisti učestvuju u postavljanju dijagnoze.

Ukoliko sindrom suvih usta nastaje zbog upotrebe lekova, uz saglasnost lekara prestaje se sa terapijom, ili se nalazi njihova zamena.

Da bi se sprečile bolesti zuba i usne duplje, neophodno je dobro oralno zdravlje. Ono obuhvata korišćenje paste za zube sa fluorom, sredstva za ispiranje usne duplje i redovne posete stomatologu. Lučenje pljuvačke može se podstaknuti žvakanjem guma za žvakanje bez šećera, konzumiranjem tvrde hrane i izbegavanjem alkohola, kofeina, cigareta i preterano slanih, ljutih i kiselih jela.

Sindrom suvih usta

Biljni čajevi od kamilice, žalfije i ehinacee ne samo da otklanjaju simptome suvih usta, već i stimulišu rad pljuvačnih žlezda.

Sindrom suvih usta se rešava i upotrebom sijalogognih sredstava. Ovi veštački stimulatori pljuvačke su bazirani na karboksilmetilcelulozi, propilen glikolu i glicerolu. Poslednjih godina je sve popularnije i lečenje akupunkturom i laseroterapijom.

Ukoliko sumnjate da imate sindrom suvih usta, posetite Lumident Studio. Ova stomatološka ordinacija Vračar sa svojim profesionalnim timom utvrdiće izvor problema i pomoći će da ga rešite.

Чланак Sindrom suvih usta се појављује прво на Lumident Studio.

Izvor: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/,