Smokve – prirodni lek za heliko bakteriju

Drvo smokve, koje pripada porodici dudova (Moraceae), pruža nam ukusne i sočne plodove, koje mi znamo kao “smokve“. Međutim, plodovi su zapravo mala sitna semena unutar mesa smokve, dok je sam “plod“ smokve zapravo uvrnut cvet.

Bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i fitonutrijentimasveže i suve smokve predstavljaju jednu od najzdravijih namirnica širom sveta.

Smokva je poreklom iz umerenih regiona Azije i Turske, a danas se uzgaja kao važan plod trgovine u istočnim mediteranskim oblastima, SAD-u i Španiji. Takođe se gaji kao voćka u baštama u mnogim drugim regionima.

Smokve imaju izraženu antimikrobnu aktivnost, što znači da mogu da se koriste protiv bakterija i upala u organizmu.

Lekovita dejstva

Lekovita dejstva smokvi se najviše odnose na njihovu upotrebu u lečenju seksualne disfunkcije, konstipacije (zatvora), lošeg varenja, hemoroida, dijabetesa, kašlja, bronhitisa i astme. Takođe se koriste kao brz i zdrav način da se dobije na težini posle bolesti.

Zdravstvene koristi od smokava dolaze iz prisustva minerala, vitamina i vlakna koji se nalaze u plodu ovog drveta. Sadrže bogatstvo hranljivih materija, uključujući vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, natrijum, kalijum i hlor.

Suve smokve kao lek

Suve smokve su koncentrisan izvor korisnih materija koje smokve inače sadrže, stoga su veoma lekovite. Izuzetno su bogate vlaknima i veoma su važne za poboljšanje probave, a takođe smanjuju rizik od hroničnih bolesti – kao što su bolesti srca i dijabetes. Takođe sadrže i više kalcijuma od ostalog voća, a kalcijum je važan za rast i razvoj kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Suve smokve kao lek mogu da snižavaju krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a zahvaljujući visokom sadržaju gvožđa – deluju i protiv anemije.

Smokve protiv heliko bakterije

Visoka koncentracija vlakana u smokvama pomaže da se podstakne zdravo, pravilno funkcionisanje creva i sprečava zatvor. Pored toga što sprečavaju zatvor, vlakna eliminišu dijareju i nezdrave ili nepravilne pokrete creva – stoga su smokve za probavu odličan prirodni lek.

Pored toga, smokve za želudac takođe mogu da predstavljaju lek, budući da sprečavaju nastanak peptičkog čira. Postoje istraživanja koja su pokazala da smokve protiv heliko bakterije mogu da deluju kao prirodni lek, te na taj način smokve sprečavaju nastanak čira na želucu ili gastritisa, kao i drugih tegoba izazvanih heliko bakterijom.

Kako se koriste smokve za probavu i poboljšanje digestivnog zdravlja?

Potopite 2-3 smokve u vodi preko noći i konzumirajte ih sa medom sledećeg jutra.

BIOGASTRITIS ČAJ je najbolji čaj za gastritis i heliko bakteriju, potpuno je prirodan i sadrži sledeće biljke: slatki koren, kamilicu, virak, kantarion, hajdučku travu, podubicu.

Ovaj biljni čaj ublažava gastritis i podstiče isceljenje oštećene želudačne sluzokože, a takođe deluje i protiv heliko bakterije.

BIOGASTRITIS ČAJ deluje i protiv viška želudačne kiseline, čira na želucu i drugih želudačnih tegoba. Možete da koristite i BIOGASTRITIS KAPI – takođe 100% prirodan preparat namenjen lečenju gastritisa, heliko bakterije i drugih želudačnih tegoba.

Članak Smokve – prirodni lek za heliko bakteriju se pojavljuje prvo na Mediflora.

Izvor: Mediflora, http://mediflora.rs/,