Stop gripu! – KKS i CRP pomoć LEKARU u dijagnostici i praćenju toka bolesti

Sa dolaskom jeseni i zime, povećava se izloženost virusnim infekcijama. Infekcijama su naročito izložena deca i starije osobe.

Virus gripa se lako širi, a posebno ako potcenjujemo njegove simptome i pokušavamo da ga „odbolujemo“ na nogama. Time doprinosimo, ne samo daljem širenju virusa, već dodatno slabimo svoj imuni sistem, čime se izlažemo povećanom riziku od komplikacija.

Zato umesto da kažete: ” Sada je vreme virusa i prehlada”, trebalo bi sa posebnom pažnjom da pristupite simptoma gripa i da se blagovremeno obratite lekaru.

Roditelji dece predškolskog uzrasta i ranog školskog uzrasta (od 5-9 godina) verovatno prepoznaju ovaj scenario .

Dete dođe kući iz vrtića ili škole, zdravo i u dobrom raspoloženju, a onda iznenadna počinje da se žali na umor i pospanost. Temperatura raste iznad 38C. Ostali simptomi se brzo javljaju: bol u mišićima i zglobovima, glavobolja, fotofobija, zapušen nos ili kašalj (koji je suv na početku). To su karakteristični simptomi gripa, koji je virusna (zarazna) infekcija.

 

 

grip

Preventivne mere

Virus gripa se prenosi kapljičnim putem. Širenju bolesti olakšava prisustvo obolelih u kolektivima, kao obdaništima, školama, sredstvima javnog prevoza i dr.

Važno je znati da oboleli ne mora nužno kijati u druge da bi preneo virus gripa.

Infekcija virusom gripa može nastati i dodirom predmeta ili  kontaktom sa obolelom osobom.  Npr.Oboleli je pokrio rukom usta tokom kašlja, a onda se rukovao sa vama.

Zato se u prevenciji gripa akcenat stavlja na često i ispravno pranje ruku.  

 

CRP I KKS – pomoć lekaru u dijagnostici i praćenju toka bolesti

Simptomi gripa se pojavljuju iznenada. Visoka temperatura je često praćena groznicom, hladnoćom, znojenjem i bolovima u mišićima i zglobovima. Tu su i glavobolja, fotofobija, povećana pospanost i malaksalost. Mogu se pojaviti i mučnina i povraćanje – posebno kod dece.

Ove simptome nikako ne treba ignorisati već se blagovremeno JAVITE LEKARU za konačnu dijagnozu.

Laboratorijski testovi KKS i CRP, spadaju u brze laboratorijske testove . Dobijeni rezultati  KKS i CRP-a su pomoć lekaru u uspostavljanju dijagnoze virusna vs. bakterijska infekcija. Više o ulozi CRP testa u dijagnostici upalnog procesa  možete pročitati ovde.

Ukoliko je oboleli pod povećanim rizikom za razvoj komplikacija virusne infekcije ( ovo se odnosi na osobe sa oslabljenim imunitetom,. Npr. osobe pod hemijoterapijom,oboleli od astme, bolesti srca i drugih hroničnih bolesti), posetu lekaru treba obaviti bez odlaganja sa pojavom prvih simptoma.

A po preporuci lekara, brzu laboratorijsku dijagnostiku je moguće ponavljati radi pažjivog praćenja toka bolesti. U grupu sa povećanim rizikom spadaju i osobe starije od 65 godina i bebe i mala deca do 5 godina,  koja još nemaju dovoljno razvijen imuni sistem.

 

O obimu laboratorijskih analiza prilagođenih vašoj kliničkoj slici posavetujte se sa svojim lekarom.

 

Kada virusna infekcija pređe u bakterijsku

Kod virusnih infekcija postoji rizik od komplikacija tj prelaska iz virusne u bakterijsku infekciju. Najčešće se kao oblik komplikacije javlja bakterijska upala uva i nosa, bronhitis i dr.

Ukoliko klinička slika i rezultati brzih laboratorijskih testova ukazuju na sekundarnu bakterijsku infekciju, onda je neophodno utvrditi i vrstu bakterije koja je uzročnik infekcije i ispitati njenu osetljivost na konkretan antibiotik . Tu na značaju dobijaju laboratorijski testovi:  bris nosa, grla, urinokultura sa antibiogramon, radi  primene adekvatne antibiotske terapije.

U situacijama bakterijske infekcije gde je uz to i loša klinička slika pacijenta,“Analiza jednog bakterijskog patogena sa antibiogramom do 36h“  posebno dobija na značaju.

 

Članak Stop gripu! – KKS i CRP pomoć LEKARU u dijagnostici i praćenju toka bolesti se pojavljuje prvo na Beo-Lab Laboratorije.

Source: Beo-Lab, http://www.beo-lab.rs