Tečnost za ispiranje usta – Koliko je bitna u oralnoj higijeni?

Tečnost za ispiranje usta je sastavni deo čišćenja zuba.

Oralno zdravlje zavisi od brojnih faktora, šta jedete, kako jedete, ali, najpre, koliko često i kako perete zube. Zubi su ogledalo vašeg zdravlja. Što znači da od toga kako se ophodite prema njima zavisi stanje celokupnog organizma.

Nažalost, statistički podaci pokazuju da sve je više onih koji ne vode dovoljno računa o higijeni zuba i usne duplje. Mnogi, čak, nisu ni svesni da nepravilno peru zube, a nije redak slučaj da vlada mišljenje da su četkica i pasta za zube dovoljna sredstva za higijenu. Iako predstavljaju osnovu higijene, nikako ne treba zanemariti konac za zube i tečnost za ispiranje usta.

Zašto je tečnost za ispiranje važna za naše zube otkriva vam Lumident Studio – stomatološka ordinacija u centru Beograda.

Tečnost za ispiranje usne duple poznata je od davnina

Još su naši preci vodili računa o higijeni zuba, pa su tako koristili razne biljke za njihovo čišćenje.

Tradicionalna indijska medicina Ajurveda je prva potvrdila upotrebu biljnih rastvora za zube namenjenih za gingivitis. Vrlo brzo, viši društveni slojevi u Staroj Grčkoj i Rimu razvili su naviku ispiranja usta nakon mehaničkog čišćenja. Za tu svrhu Hipokrat je preporučivao mešavinu soli, aluma i sirćeta.

Tečnost za ispiranje usta ima svoju viševekovnu tradiciju i kod Jevreja, o čemu svedoči Talmud u kome je kao lek protiv bolesti desni navedena kombinacija „vode od testa“ i maslinovog ulja.

Ipak, pravi razvoj usledio je u 17. veku. Holandski naučnik Antonie van Leeuwenhoek otkrio je zubni plak, tj. organizme koji žive u naslagama, pa je pokušao da ih otkloni uzorcima sa sirćetom ili rakijom. Na osnovu njegovih eksperimenata Nemac Richard Seifert izumeo je prvu tečnost za ispiranje usta pod nazivom “Odol“.

Tečnosti, kakve danas poznajemo, nastale su 60-ih godina kada je Harald Loe pokazao da jedinjenje hlorheksidina može da sprečiti stvaranje zubnog plaka.

Tečnost za ispiranje usta ne daje samo svež dah

Jedan od odgovora: “kako izbeći pojavu lošeg zadaha” jeste upotreba odgovarajućeg rastvora. On “olakšava” loš ukus u ustima i daje svežinu i do 12 sati, istovremeno, ublažava mrlje na zubima, čineći ih blistavim.

Tečnost za ispiranje usta

Međutim, tečnost za ispiranje usta je, pre svega, važna za otklanjanja zubnog plaka. Samim tim, ona deluje preventivno na karijes i parodontopatiju, dok pojedine imaju antiseptičke sastojke tako da pomažu u borbi protiv bolesti desni, kao i kod ublažavanja bola nakon vađenja zuba, takođe, sprečavaju preosetljivost zuba, jer ih čini otpornijim.

Tečnost za ispiranje se posebno preporučuje kod osoba kojima je otežano pranje zuba zbog nošenja fiksne proteze ili postavljenih implantanata i mostova.

Tečnost ne može da zamenu četkicu!

Iako tečnost za ispiranje ima višestruko dejstvo, imajte u vidu da ona ne može da zameni četkicu i pastu za zube. Naime, četkicom se otklanjaju ostaci hrane i najveći deo mekih naslaga i bakterija sa zuba i desni.

Sledeći korak jeste upotreba konca za zube ili interdentalne četkice kako bi se očistili nepristupačni delovi između zuba, tek onda možete koristiti rastovor. Da biste znali kolika vam je doza potrebna sipajte tečnost u zatvarač, koji je ujedno i dozer. Promućkajte u ustima nekoliko puta i ostatak ispljunite.

Tečnost za ispiranje usta

Tečnost za ispiranje usta je samo mali korak ka lepim i zdravim zubima. Glavnu ulogu u tome ima redovna kontrola, zato je pravi trenutak da posetite stomatološku ordinaciju Lumident Studio.

 

 

Чланак Tečnost za ispiranje usta – Koliko je bitna u oralnoj higijeni? се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/