Tri razloga zašto krunice otpadaju sa zuba

Krunice ili navlake predstavljaju fiksne stomatološke nastavke čija je osnovna namena vraćanje prvobitnog oblika zubnog niza.

Krunice se koriste na polomljenom zubu, kao i za zube kod kojih je nemoguće plombiranje zbog velikog defekta. Ili je nakon lečenja živca potrebno ojačati zub.

Takođe, one se koriste u slučaju nedostatka čitavog zuba. Naime, implantati koji služe za zamenu prirodnog zuba se sastoje od titanijumskog veštačkog zubnog korena, nadogradnje i krunice, kao završnog, vidljivog dela. Zbog toga one moraju u potpunosti da imitiraju oblik, veličinu i boju zuba.

Iako su krunice put do blistavog osmeha, ponekad se mogu javiti problemi, pa i mogućnost da one otpadnu.

Da biste izbegli ovu neprijatnost stomatološka ordinacija Beograd, Lumident Studio navodi razloge zbog kojih one otpadaju sa zuba.

Krunice – vrste

Stomatološki materijali koji se koriste za pravljenje krunica su različiti. Te na osnovu njih one mogu biti metalne, metalokeramičke, keramičke i cirkon keramičke.

Krunice

Metalne se izrađuju od legure zlata, paladijuma, nikla ili hroma. Zbog svog izgleda savremena stomatologija ih smatra prevaziđenim, pa ih možete veoma retko videti.

Metalokeramičke , kao što im ime kaže, izrađene su od keramike i metala. Njihovo jezgro je od metala, a spoljni deo je keramički. Ove krunice su lepše od metalnih, jer pružaju približno isti izgled kao prirodni zub. Međutim, nije redak slučaj da se metalna osnova nazire oko zuba kao tanka crna linija, pa se one ne preporučuju za prednje zube.

Bezmetalne su potpuno izrađene od keramike, tj. minerаlnih soli koje imаju sаstаv između porcelаnа i stаklа. Što im pruža savršen izgled poput prirodnih zuba.

Cirkon keramičke  donele su revoluciju u stomatologiji. Ne samo da su na istom estetskom nivou kao zdrav zub, već su i čvršće, a samim tim i dugotrajnije. Za razliku od drugih vrsta, kod njih ne postoji rizik od alergijske reakcije.

Loše oralno zdravlje je glavni razlog

U zavisnosti od vrste, one mogu traja od 5 do 15 godina. Ipak, njihov rok trajanja određuje sam pacijent.

Mnogi misle da su krunice večne i da im ne treba posvećivati pažnju. Tačno je da karijes ne može da se na njima formira, ali zato zbog lošeg održavanja može nastati na ostatku zuba. Odnosno, na spoju krunice i zuba duž linije desni. Ako se na vreme javite stomatologu kvar će biti otklonjen, a krunica spašena. U suprotnom, karijes će dovesti do njenog otpanja.

Krunice otpadaju i zbog nekvalitetnog materijala

Bez obzira od kog su materijala krunice napravljene ako cement nije dovoljno jak dolazi do otpadanja. Ovaj problem stomatolog vrlo lako može rešiti ponovnim cementiranjem.

Krunice mogu da otpadnu i kada zubno tkivo nije dovoljno da bi održalo krunicu. Premala površina je češća kod zadnjih zuba koji se tokom godina više troše.

Otpadanje usled loših navika

Bruksizam, tj prekomerno škrgutanje i stiskanje zuba vremenom može da oslabi cement krunice.

Osim ove zdravstvene tegobe, loše navike, poput korišćenja zuba za otvaranje boca i razne ambalaže štetno deluje na krunice. Zbog toga stomatolozi stalno skreću pažnju svojim pacijentima da zube ne treba koristiti kao alat.

Krunice

Bilo koji nedostatak u izgledu zubnog niza otkloniće stomatološka ordinacija u centru Beograda, Lumident Studio. Godine iskustva i najsavremenija oprema garantuju postojanost rada.

 

Чланак Tri razloga zašto krunice otpadaju sa zuba се појављује прво на Lumident Studio.

Source: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/