Uloga i primena hidrolata

Hidrolati su multifunkcionalnni prirodni proizvodi, čija upotreba ima najširu primenu u kozmetici. U zavisnosti od vrste hidrolata, osim za toniziranje i negu svih tipova kože, ovaj prirodan preparat koristi se, za detoksikaciju organizma, ispiranja intimne regije, kao i u vidu kapi za nos i uši. Hidrolati su zapravo cvetne vodice, nastali kao nusprodukti destilacije biljnog materijala pri proizvodnji eteričnih ulja.

Upotreba

U kozmetičke svrhe koriste se kao  prirodni tonici, ili kao vodene faze koje prethode nanošenju  krema, gelova, i ulja. Najpraktičniji način nanošenja jeste da na kožu koju smo očistili tuferom namočenim u hidrolat, naprskamo ponovo još jedan sloj hidrolata, a potom dok je koža još vlažna nanesemo kremu ili ulje. Time dobijmo kombinaciju vodene i masne faze. Prema potrebi hidrolatima možemo dodavati: vitamine, biljne ekstrakte i sokove.

  • Izuzetno su pogodni za primenu kod dece, starijih i osoba sa oslabljenim odbrambenim mehanizmom, za koje eterična ulja mogu biti previše jaka.
  • Koristite se u obliku sprejeva (razređeni ili nerazređeni), za pripremanje kompresa, maski i pakovanja sa glinom, u inhalacijama, kao osnova u vodicama posle brijanja i depilacije, kao vodica za negu usne duplje.
  • Dodaju se u šampone i vodu za ispiranje kose, i u izradi krema. Odabrani prema tipu kože, hidrolati su savršeni tonici i gotovi preparati za vlaženje kože.

Najpoznatiji hidrolati

Kamilica – najčešće se koristi se kao tonik za lice, primenljiv kod svih tipova, a  posebno za osetljivu ili upaljenu. Idealan je izbor za smirivanje osipa i crvenila kod beba, kod opekotina, akni I alergijskog dermatitisa. Može se koristiti u vidu obloga kod iritiranih očiju i konjunktivitisa, kao i za ispiranje usta, nerazblažen ili razblažen sa destilovanom vodom u razmeri 1:1.

Ruža –  koristi se kao tonik za lice, posebno za zrelu kožu protiv bora, dehidratacije i  pojave akni. Potom kao alternativa parfemu, protiv valunga i PMS-a. U vidu obloga efekte daje kod glavobolje, stresa, umornih očiju i svraba suve i iritirane kože, nežno dezinfikujući kožu i sprečavajući pojavu infekcije i iritacije.

Lavanda – dobija iz osušenih cvetova specifičnim postupkom destilacije. Ovaj hidrolat pogodan je za osetljivu kožu. Zbog svojih antibakterijskih svojstava koristan je kod mnogih kožnih problema (ujedi insekata, ekcem, opekotine od sunca, psorijaza, seboreja). Takođe sprečava pojavu akni i bubuljica.

Matičnjak –  dobijen iz osušenih listova matičnjaka specifičnim postupkom destilacije. Vrlo blag i nježan hidrolat, koristi se za njegu novorođenčadi. Deluje protivupalno, te se koristi kod ekcema, dermatitisa, nadraženosti kože, opekotina, kao i za negu suve, zrele kože. Idealan je izbor za čišćenje i detoksifikaciju kože sa aknama i protiv bora.

Žalfija – reguliše suvišno lučenje masnoće, a kožu umiruje i hladi. Namenjen je za čišćenje, negu i hidrataciju masne i upaljene kože, sklone aknama. Nanet na kožu glave sprečava nastanak peruti i preterano mašćenje kose. Stimuliše cirkulaciju pa se  koristi i prilikom tretmana za uklanjanje celulita. Naročito je pogodan u letnjim mesecima za osvežavanje kože lica i tela.

Smilje – koristi se za negu, čišćenje i dodatnu hidrataciju svih tipova kože. Posebno je dobar za umirenje iritirane i osetljive kože, kao i za negu zrele kože. Deluje protivupalno, pospešuje zaceljivanje rana i sprečava nastanak ožiljaka. Smanjuje otok, podočnjake, modrice, hematome,  a koristi se i kao tečnost za ispiranje usta kod problema sa zubima i desnima.

Neven – jedna je od najkorišćenijih biljaka u nezi kože. Poseduje antiinflamatorna, antiseptička, adstrigentna i antimikrobna svojstva. Najbolji je u kombinaciji sa hidrolatom hajdučke trave. Može se koristiti samostalno kao tonik ili u kozmetičkim preparatima kao vodena faza. Dobijen je iz osušenih cvetova nevena specifičnim postupkom destilacije i ne sadrži konzervanse.

Hamamelis – deluje adstrigentno, antibakterijski,  regenerativno, protivupalno, smanjuje crvenilo, osip, svrab i ljuštenje kože. Izvrstan je za negu masne kože sa proširenim porama, ali i za negu starije, zrele kože, pogotovo u kombinaciji sa hidrolatima smilja ili bušina. Ima najjače antioksaditivno delovanje u odnosu na sve druge hidrolate.

The post Uloga i primena hidrolata appeared first on Apoteka Laurus.

Source: Apoteke Laurus, https://apotekalaurus.rs/