Урађена прва функционална процена сужења коронарне артерије ( ФФР) у катетаризационој сали Опште болнице Суботица

У катетаризационој сали Опште болнице у  Суботици тим кардиолога са медицинском особљем је урадио прву процедуру функционалне процене коронарне стенозе (ФФР) у току коронарографије.

Мерење фракционе резерве коронарног протока- ФФР  је метода функционалне процене значајности степена сужења срчане артерије (коронарне стенозе).

DSC_0449 DSC_0441

 

Мерење се ради у току катетеризације срца, у току снимања коронарне артерије (коронарографија). Обавља се тако што се у коронарографски катетер увлачи специјална коронарна жичица која има две функције: стандардно као вођица за коронарни балон–катетер и стент-катетер, и у овом случају, као сонда која мери притисак у коронарној артерији. Из компликованог математичког алгоритма израчунава се степен сужења артерије – које може бити значајно или безначајано. У случају значајног сужења у артерију се уграђује се стент.

Ова метода је неопходна у нејасним случајевима када треба донети исправну одлуку, и евентулано избећи непотребну уградњу стента.

DSC_0437

DSC_0445

 

 

The post Урађена прва функционална процена сужења коронарне артерије ( ФФР) у катетаризационој сали Опште болнице Суботица appeared first on .

Izvor: Opšta bolnica Subotica, http://www.bolnicasubotica.com/,