Вакцинација против грипа – сезона 2018/2019

Обавештавамо да је Дом здравља Раковица добио опредељене вацине против сезонскиг група за сезону 2018/2019 и да су исте већ распоређене по амбулантама.

Вакцинација против сезонског грипа почиње у среду 17.10.2018. године у свим објектима Дома здравља Раковица.

У питању је вакцина која поред типа АХ1Н1 вируса грипа, садржи и типове АХ3Н2 и Б вируса грипа.

Позовамо грађане Општине Раковица да се вакцинишу, а посебно они који припадају високо ризичним групама.

Сезонска тровалентна вакцина препоручује се особама с хроничним поремећајима плућног и кардиоваскуларног система, као и метаболичким поремећајима (укључујући пре свега шећерну болест), поремећајима рада бубрега, особама са ослабљеним имунитетом итд.

Поред наведених, обухваћене су и особе смештене и запослене у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите, као и запослене и смештени у установама које обављају здравствену делатност.

Препоручена је примена ове вакцине и код особа старијих од 65 година, као и код лица запослених у јавним службама које су у ризику.

Имајући у виду податке добијене после анализе пандемије грипа АХ1Н1 сезонска тровалентна вакцина се препоручује свакој особи старијој од шест месеци, а посебно трудницама и гојазним особама, које су идентификоване као нове групе ризика за оболевање.

Време неопходно за стицање имунитета је 2-3 недеље после давања вакцине.

Узевши у обзир различиту ефикасност вакцине према узрасним категоријама код којих се апликује, потребно напоменути да се код вакцинисаних у случају оболевања развија блажа клиничка слика, као и да се редукују могуће теже компликације у случају оболевања код особа које су у ризику.

prevencija gripa

Izvor: Dom zdravlja Rakovica, http://dzrakovica.rs/,