Vizil proteza sa atačmenima – D. T. (56 godina)

Vizil proteza sa atačmenima i metalokeramički most sa frezovanim krunama

Pacijentkinja D. T. rođena 1962. godine javila nam se zbog problema sa parodontopatijom u obe vilice. I estetika i funkcija kod ove pacijentkinje su bile ugrožene. Ona je želela da sazna možemo li joj ikako pomoći.

Nakon urađenog digitalnog ortopan snimka na kom se videlo kompletno stanje svih zuba u obe vilice došli smo da zaključka da pacijentkinja ima izraženu horizontalnu resorpciju (topljenje) kosti u obe vilice i da su intervencije nadoknade kosti fibrinskim transplantatima i veštačkim membranama gotovo nemoguće.

Ono što je bilo ohrabrujuće jeste da prilikom merenja parodontalnih džepova nijedan nije bio dubok i problematičan, već su se generalno desni povlačile ravnomerno sa svih vratova zuba i dovodile do toga da su svi zubi počeli da budu osetljivi na hladno, toplo i slatko. U kosti su takođe stajali vrlo čvrsto dajući nadu da će moći da iznesu jedan složen stomatološki rad.

Za početak smo se odlučili da završimo protetski rad u gornjoj vilici i da vidimo kako će zubi pacijentkinje podneti krunice i protezu i da li će biti stabilni. Takođe smo morali da devitalizujemo(izvadimo živac) svih 6 prednjih zuba kako zubi ne bi bili dodatno osetljivi posle brušenja, ali takođe i na hladno.

Pacijentkinja je želela boju koju neće biti suviše bela i želela je što prirodniji izgled zuba.

Neke zube u bočnoj regiji nije bilo moguće sačuvati jer su se desni povukle skoro do polovine korenova zuba pa takvi zubi nisu se mogli brusiti. Pojedini bočni zubi su se i klatili I njih smo odlučili da izvadimo.

Pacijentkinji je urađen kombinovani rad. Metalokeramički most od 6 kruna i vizil proteza sa atačmenima (drikerima) koja klikne na taj most. Ovde je pacijentkinja dobila lep i kompletan osmeh bez vidljivih metalnih kukica u protezi.

Na kraju efekat je bio više nego lep. Pacijentkinja prezadovoljna i srećna što je konačno rešila jedan od “većih problema u svom životu”. Mi je čekamo da se odluči i za donju vilicu kako bi efekat funkcionlno i estetski bio kompletan.

Ukoliko se plašite, a želite pomoć, dovoljno je da popričate sa lekarima u Meadentu. Priča i pregled svakako nikog nisu boleli. Takođe, intervencije koje uslede u nekoj od narednih poseta rade se isključivo sa anestezijom pa je bol praktično nemoguća. Stara vremena kad ste anestezije kupovali na trafikama i divljim apotekama danas su daleka prošlost. Danas je sve to mnogo udobnije i drugačije.

Mnogim pacijentima sa “neviđenim strahom od zubara” smo uspešno pomogli, a naše ocene na raznim socijalnim mrežama govore u prilog tome. Ne oklevajte, slobodno nas kontaktirajte i uverite se lično.

The post Vizil proteza sa atačmenima – D. T. (56 godina) appeared first on Stomatološka ordinacija MEA:DENT.

Izvor: Mea Dent, http://meadent.com/,