ZALJUBLJENOST I LJUBAV SU NAJBOLJI LEK

 

Kada smo zaljubljeni, ne samo što vnam je sve lepše i gledamo
na svet ružičastim naočarima,  već
zaljubljenost i ljubav imaju pozitivan uticaj i na naše sveukupno zdravlje, pa
se neretko kaže da je ljubav lek gotovo za sve. 

Brojna naučna istraživanja su dokazala da ljubav i
zaljubljenost izazivaju niz pozitivnih promena u organizmu koje su značajne kako
za psihičko, tako i za fizičko zdravlje u celini.

Ljubav kao lek 

Manja osetljivost na bol – kod zaljubljenih osoba više se oslobađa endorfin, koji smanjuje osećaj bola na prirodan način, i ima efekte slične dejstvu analgetika. gledanje u voljenu osobu ili slika voljene osobe, može da poveća proizvodnju endorfinai i time značajno poveća  toleranciju osobe na bol.

Bolje podnošenje stresnih situacija – osećaj emocionalne bliskosti sa partnerom i podrška partnera, pomaže da se organizam lakše izbori sa stresom.

U mozgu se tada oslobađaju supstance poput dopamina, što pomaže u regulisanju emocionalnog odgovora i oksitocina, koji aktivira osećaj poverenja i smanjuje anksioznost.

Tokom ljubljenja dolazi do smanjenja nivoa kortizola, hormona stresa.

Povećava se motivacija i nivo životne energije – osećanje zaljubljenosti dovodi do oslobađanja neurotransmitera dopamina u mozgu, koji utiče na veću motivisanost i veći osećaj zadovoljstva .

Usled intezivnih emocija luči se i dodatni adrenalin što životnu energiju podiže na viši nivo.

Dodatno, ljudi koji se redovno grle sa partnerom imaju manje šanse da budu anksiozni ili depresivni.

Jačaju se odbrambene sposobnosti organizma – pojedina istraživanja su pokazala da osobe koje se češće i redovno ljube kao i oni koji redovno upražnjavaju seksualne odnose, imaju veći nivo imunoglobulina, što poboljšava imunološke sposobnosti organizma  u borbi protiv infekcija.

Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti – testosteron i estrogen deluju protektivno, tj. štite krvne sudove, što smanjuje rizik od infarkta. Grljenje voljene osobe može da snizi krvni pritisak i uspori otkucaje srca zahvaljujući povećanom nivou oksitocina.

Ublažavaju se alergijske reakcije – ljubljenje smanjuje proizvodnju histamina, supstance koja se proizvodi usled reakcije na alergene,  što je okidač za simptome alergije.

Bolji kvalitet sna – sanjarenjem o voljenoj osobi lagano, sa osmehom na licu se tone u san. Takođe, posle seksualne aktivnosti, oslobađaju se hormoni oksitocin i prolaktin, koji dovode do pospanosti i lakšeg i bržeg uspavljivanja.

Članak ZALJUBLJENOST I LJUBAV SU NAJBOLJI LEK se pojavljuje prvo na Beo-Lab Laboratorije.

Source: Beo-Lab, http://www.beo-lab.rs