Zašto zub može da boli ispod navlake?

Kada odlučimo da zube prekrijemo keramičkim navlakama (krunicama ili mostovima), podrazumeva se da su ti zubi zdravi ili pravilno izlečeni. Takođe, ti zubi bi trebali da imaju zdrave okolne strukture, kost i desni. Zašto se onda u nekim slučajevima dešava da zub počne da boli nakon cementiranje ovih nadoknada ili nekoliko godina kasnije?

Bol može da nastane zbog problema sa samim zubom ili zbog problema sa desnima.

Zubni bol: 

1. Bol nakon cementiranja bilo koje od nadoknada se može javljati nekoliko narednih dana. To je prirodna reakcija zuba na cementiranje i ovaj bol se postepeno smanjuje, a kod nekih pacijenata se uopšte ni ne javlja. Problem nastaje kada se taj bol ne smanjuje nedeljama ili mesecima nakon cementiranja novog mosta ili krunice. Ovo može biti posledica fizičke ili hemijske traume tog zuba, nepravilnog zagriza ili neke patologije zuba koja je predhodno već postojala. 

2. Bol koji se javlja nekoliko godina kasnije podrazumeva da je došlo do stvaranja karijesa ili upale živca ispod navlake. Ovo se često dešava kod pacijenata kod kojih je u toku godina došlo do povlačenja desni. U takvim slučajevima, zub više nije ceo zaštićen navlakom, već postaje eksponiran i samim tim dostupan bakterijama. Bakterije tada prouzrokuju karijes ili upalu živca zuba.

Bol desni:

1. Bol nakon cementiranja može biti posledica uboda anestezije i prolazi nakon par dana spontano. Takođe, desni mogu da reaguju bolno zbog neodržavanje adekvatne oralne higijene. U tim slučajevima, između desni i navlaka ostaju delići hrane, bakterije se razmnožavaju i nastaje upala desni i krvarenje.

2. Bol koji se javlja nekoliko godina kasnije, kao što smo već spomenuli, može biti posledica procesa povlačenja desni. U odmakloj fazi upale desni javlja se parodontopatija (paradentoza), što dovodi do povlačenja kosti i stvaranja takozvanih džepova. Ovi džepovi su puni bakterija i često mogu da izazovu veoma jake, iznenadne bolove, otok i prisustvo lošeg ukusa u usima.

boli

Povlačenje desni kod starog mosta. Izvor: https://www.minthilldentistry.com/gum-recession

Šta uraditi kada zub počne da boli?

Kada se javi bol na zubu koji je ispod krunice ili mosta, potrebno je da se što pre javite svom stomatologu. Ukoliko dugo budete čekali, smanjuje se mogućnost da se takav zub izleči. Kako biste što pre pomogli sebi, možete popiti neki od analgetika. Takođe je važno da ne zanemarite higijenu, iako vas zub boli, zato što ćete time otklanjati bakterije iz usta.

Šta stomatolog može da uradi u ovakvim situacijama?

Na osnovu kliničkog pregleda i analize RTG snimka, stomatolog će proceniti šta je dalje potrebno uraditi. U slučajevima kada su desni zdrave, a prisutna je bol porekla zuba, tada je moguće uraditi lečenje zuba kroz navlaku. U ostalim slučajevima, kada desni ne leže dobro uz krunicu ili most, stomatolog će vam preporučiti skidanje te navlake, lečenje zuba i potom pravljenje nove navlake. Nakon skidanja starih krunica i mostova, njih više nije moguće vratiti na zube i moraju se praviti nove.

Što se tiče bolova koji su posledica upale desni, potrebno je uraditi detaljno čišćenje (parodontološki tretman). Ovo je moguće sprovesti kod pacijenata kojima se desni nisu povukle. Ovaj tretman služi za otklanjanje svih naslaga, kamenca i bakterija koje prouzrokuju ovu upalu. Kod bolova koji su nastali kao posledica upale džepa (akutni parodontalni apsces), taj džep je moguće očistiti (kiretirati) u vidu mere pružanja prve pomoći ili produžavanja veka toj nadoknadi. Međutim, u velikom broju slučajeva, problem sa prisutnim džepovima prati i povlačenje desni, tako da će se ovakve nadoknade svakako morati  zameniti.

Infekcija na vrhu korena zuba koja ne boli

U praksi se susrećemo sa situacijom u kojoj pacijent ima neku vrstu navlake na zubu kojem je predhodno već izvađen živac, ali je na vrhu korena tog zuba prisutna infekcija (proces, gnojna kesica). Ova pojava je često praćena prisustvom male izbočine na desnima (u vidu bubuljice) u proekciji vrha korena zuba. Problem se može rešiti, ali je potrebno da zub ima zdrave desni i okolnu kost. Tada se radi hirurška intervencija, u okviru koje se odseca samo bolesni vrh korena zuba, a sam zub ostaje u vilici.

Ukoliko ste osetili blage bolove, što pre se javite svom stomatologu, kako bi se pravovremeno reagovalo. Čekanje može dovesti do toga de će se bolovi sve više pogoršavati i da se na kraju taj zub ipak izgubi.

Tekst Zašto zub može da boli ispod navlake? se prvi put pojavio na sajtu Dr BEDE – Stomatološka ordinacija.

Izvor: Dr Bede, http://drbede.com/sr/