Zubar Vračar – Lumident Studio savetuje kako da vaši zubi budu lepi i zdravi u trudnoći

Zubar Vračar – Lumident Studio trebao bi da bude vaš saveznik u očuvanju zdravlja, posebno u trudnoći.

Vest o trudnoći sigurno je jedna od najradosnijih trenutaka u životu svake žene. Ipak, divnih 9 meseci opravdano nose naziv “drugo stanje”. Zbog oscilacija u nivou hormona nastupaju brojne promene. Osim vidljivog povećanja kilograma, one se odražavaju i na funkcije organa, uključujući i vaše zube i usnu duplju.

Zubar Vračar, Lumident Studio vam otkriva sa kakvim se problemima možete sresti tokom trudnoće, kao, i kako da sačuvate blistavi osmeh.

Zubar Vračar – Lumident Studio savetuje trudnice da što više vode računa o oralnoj higijeni

Od davnina kod nas postoji mit da trudnicama zubi propadaju jer beba uzima sav kalcijum od majke. Ovo mišljenje je pogrešno. Jer ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, on se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne iz zuba, to znači da se struktura zuba u trudnoći ne menja.

Iako su u ovom periodu žene, zbog promena, osetljivije na nadražaje iz sredine, imajte u vidu da deluju isti štetni efekti. Odnosno, bakterije i zubni plak koji su dovodili do oboljenja zuba pre, izazivaju probleme i tokom trudnoće. Pa, upravo zato treba da znate da je pravilno oralno zdravlje prvi korak u očuvanju zuba. U tome vam mogu pomoći dobra četkica, konac i pasta za zube!

Preporučljivo je da što češće perete zube četkicom od veštačkih vlakana. Ali, ako imate jutarnje mučnine, zube ne smete četkati minimum sat vremena nakon njih. Razlog za to je kiselina koja omekšava zubnu gleđ, a pranjem je samo dodatno oštećujete.

Nikako ne smete da zaboravite da četkice menjate na svaka dva meseca. Vremenom vlakna ogrube, pa izgube svoju funkciju i na njima počinje taloženje bakterija koje dovode do problema sa zubima.

Zubar Vračar

Osim pranja zuba, oralno zravlje podrazumava i izbalansiranu ishranu, naročito bogatu vitaminima A, C i D. Zatim belančevinama, kalcijumom, fluorom i fosforom. Unosom svih neophodnih hranljivih materija ne čuvate samo vaše zube, već utičete na razvoj zuba bebe koji počinju da se oblikuju već u 6. nedelji trudnoće.

Redovne kontrole ključne za zdrave zube u trudnoći!

Ukoliko se pitate kada je vreme da posetite stomatologa, stručnjaci savetuju da to učinite čim saznate da ste trudne.

Stomatolog će vas uputiti u pravilnu higijenu usne duplje u narednim mesecima. Proveriće stanje svih zuba i po potrebi promeniti dotrajale bele plombe. Takođe, obavezno je i skidanje kamenca sa zuba , jer on dovodi do glavnih problema u kasnijoj trudnoći.

Redovne kontrole, sada, treba sprovoditi češće, tj. na svaka tri do četiri meseca, a ako se javi bilo kakav problem i ranije.

Potpuno je pogrešan stav da lečenje infekcija treba odložiti nakon porođaja. Naprotiv, karijes i svaki problem na zubima ne samo da su bolni, već indirektno štete i majci i bebi.

Ovom prilikom, zubar Vračar Lumident Studio skreće pažnju da je jedino izbegavanje snimanja zuba tokom trudnoće preporučljivo. Naime, svako rendgensko snimanje je u određenoj meri štetno, pa ako se ne može izbeći, onda se mora obaviti tek nakon 12. nedelje trudnoće, ali i tada uz posebne mere opreza.

Gravidni gingivitis i parodontopatija najčešći su problemi trudnica

Desni su posebno ugrožene tokom trudnoće. Zbog hormonske neravnoteže, ali i kiseline od mučnina i loše higijene, one su često uvećane, crvene i osetljive, a nije redak slučaj i da krvare kako prilikom pranja, tako i tokom jela.

Zubar Vračar

Uvećane desni prekrivaju površinu zuba, pa dodatno otežavaju čišćenje. Ipak, gravidni gingivitis, koji se obično javlja u drugom tromesečju, nije opasan tokom trudnoće. Međutim, ukoliko se ne reši na vreme, nastaje paradentoza (parodontopatija). Ona predstavlja ozbiljno oboljenje koje uzrokuje propadanja zuba, kosti i tkiva oko samih zuba, pa je to još jedan razlog više da se redovno javljate svom stomatologu tokom svih 9 meseci trudnoće.

Stomatološka ordinacija Vračar  – Lumident Studio u svom timu ima stručnjaka parodontologije i oralne medicine koji će učiniti lepšim ovaj divni period u vašem životu.

Чланак Zubar Vračar – Lumident Studio savetuje kako da vaši zubi budu lepi i zdravi u trudnoći се појављује прво на Lumident Studio.

Izvor: Lumident Studio, https://lumidentstudio.rs/,